3 grudnia 2012

Gulasz z pręgi wołowej

Coś dla mięsożerców. Bardzo lubię rozgrzewające, lekko pikantne dania jednogarnkowe. Odkąd odkryłam pręgę wołową, gulasz zawsze się udaje, a mięso jest miękkie, kruche, idealne. Robię dużą porcję i kilka dni jemy sobie gulasz, nie może się znudzić, a ostatniego dnia jest najlepszy. 


Przepis jest prosty. Dostałam go od kolegi, jest to jego ulubione danie.

       Lista zakupów:

  • 1 kg pręgi wołowej 
  • 1 papryka czerwona i 1 zielona
  • 4 - 5 ziemniaków (jeżeli wolisz, możesz zamiast ziemniaków zrobić lane kluski)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • papryka w proszku słodka (całe opakowanie)
  • koncentrat pomidorowy 
  • papryka w proszku ostra 
  • liść laurowy 
  • ziele angielskie 
  • jałowiec 
  • pieprz i sól 
  • wywar warzywny lub wołowy

1. Cebulę trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju razem z papryką słodką (całe opakowanie), aż ściemnieje papryka. 

2. Dodać do cebuli mięso pokrojone na dowolne kawałki, obsmażyć. 

Pręga wymaga chwilę zabawy. Trzeba mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Reszta ładnie się wytopi, sos z niej jest naturalnie kleisty (w dobrym znaczeniu tego słowa :)

3. Jeżeli do tej pory działałeś na patelni, to po obsmażeniu mięsa przełóż wszystko do dużego garnka.
Dolej ok. 1 litr wywaru i duś pod przykryciem.

4. Dorzuć paprykę pokrojoną w kostkę i cały czas duś.

5. Dodaj liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i jałowca.

6. Następnie dorzuć do garnka włoszczyznę pokrojoną w paski lub kostkę, jak lubisz.

7. Wszystko gotuje się na małym ogniu przez ok. 1 godzinę.

8. W ostatniej kolejności, jak mięso mięknie należy dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i dwie łyżki koncentratu pomidorowego. 

9. Gotuj, aż ziemianki zmiękną. 

10. Dopraw pieprzem, solą i papryką ostrą do smaku.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Pręgę wołową używam do zupy bogracz,mięso jest o wiele lepsze niż z pieczeni i co ważniejsze tańsze.Tak dla informacji -pręga to inaczej mięso z podudzia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥