30 grudnia 2012

Imprezowe szybkie przekąski - sakiewki z..

Tak się jakoś złożyło, że urządzam kameralną imprezę sylwestrową. Ponieważ pomysł na wieczór u mnie był bardzo spontaniczny, równie spontaniczny będzie stół. Będą same szybkie przekąski, poza barszczykiem, który dopieszczam od wczoraj (nic tak człowieka nie podnosi na duchu jak łyk gorącego barszczu po kilku szczerych toastach). Do barszczyku wymyśliłam szybkie paszteciki z ciasta francuskiego. Poszłam za ciosem i zrobiłam też pyszne sakiewki z fetą. 


Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • mielona wołowina ok. 400g
  • 1 duży ziemniak lub 2 małe
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • odrobina gałki muszkatołowej

1. Mięso podsmażam na łyżce oliwy z posiekanym czosnkiem i dużą ilością tymianku. 

2. Ziemniaka pokrojonego w kostkę gotuję w osolonej wodzie. 

3. Mieszam mięso z ziemniakiem, doprawiam solą, pieprzem i gałką. 


4. Kroję kwadraty z ciasta francuskiego i faszeruję je mięsem. Zamykam paszteciki na górze, sklejając  delikatnie ciasto. 

Zapiekam z formie do muffinków ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni, aż się zezłocą.



Sakiewki z fetą - składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 200g sera feta
  • 1 jajko
  • 200g śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • zioła prowansalskie 

Fetę mieszam ze śmietaną, dodaję jajko, posiekany czosnek, pokrojone drobno pomidory i zioła prowansalskie. Wszystko razem mieszam i zapiekam tak jak poprzednio. Można też zamiast suszonych pomidorów do każdej sakiewki włożyć pomidorka koktajlowego. 


Najlepiej przygotować sobie wcześniej farsz i piec je tuż przed podaniem.

2 komentarze:

  1. Wyglada przepysznie, musze zrobic te sakiewki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. całkiem nieźle wyszły, pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥