Strony

24 listopada 2012

Domowe batoniki owsiane

Niestety dam się pokroić za słodycze. Szukam więc takich przepisów, żeby mieć dobry pretekst do zajadania batonów. Batoniki owsiane (w odróżnieniu od batonów kupowanych w sklepach) zawierają coś więcej niż tylko cukier i tłuszcz. Płatki owsiane, bakalie są bardzo zdrowe i stanowią podstawę naszych batoników. 



Składniki:

  • 250g górskich płatków owsianych
  • puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • i po garści tego co kto lubi czyli np. : ziarna sezamu, słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałowe, siemię lniane, rodzynki, suszona żurawina, suszone banany;

Najlepiej wybrać ok. 5 składników, wtedy powinna być optymalna ilość w stosunku do mleka. 

Ja dodałam suszoną żurawinę, orzechy włoskie, płatki migdałowe, rodzynki i siemię. 


1. Trzeba wymieszać wszystkie suche składniki w misce.

2. Mleko podgrzać w rondelku, ale nie gotować. Szybko się przypala.


3. Podgrzane mleko wlać do miski i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki maja się połączyć, ale nie pływać w mleku.

4. Blachę (optymalne wymiary na taką porcję to 25 na 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć  na nią masę i równomiernie rozprowadzić. 

5. Piec godzinę w temperaturze 130 stopni. 


6. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystygnięcia, następnie pokroić na kawałki. 


4 komentarze:

  1. swietny przepis :) chyba bede musiala to zrobic :) jestem na diecie hehe i mleko skondensowane.... no wiadomo :D ale tak zachecajaco wyglada no i maja w przepisie platki owsiane wiec moge to wziac za rekompensate tego mleka hehe :) jak tylko sprobuje dam znac co mysle !!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie domowe batoniki- owsiane, z musli:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥