7 grudnia 2012

Makaron z wędzonym łososiem i koperkiem

Kiedy wydaje mi się, że brak jest czasu na przygotowanie obiadu, z lodówki uśmiecha się do mnie łosoś...
Makaron z wędzonym łososiem i koperkiem to danie bardzo proste, a całkowity czas przygotowania to ok. 10 minut. 


Składniki na 4 porcje:
  • ok. 100g wędzonego łososia 
  • ok. 400g śmietany 18%
  • pół pęczka koperku
  • jajko
  • makaron


Jeżeli zależy Ci na czasie, wstaw wodę na makaron i w trakcie gotowania makaronu możesz przygotować sos. Zawsze zapominam posolić wodę:) Powinna smakować jak woda morska.

1. Trzeba oddzielić żółtko od białka. Śmietanę wymieszać z żółtkiem.


2. Łososia pokroić na mniejsze kawałki (niezbyt drobne - rozpadną się trochę).

3. W rondelku połączyć łososia ze śmietaną z żółtkiem i zagotować mieszając, żeby tylko "bulknęło".

4. Dodać posiekany koperek do sosu i wymieszać.

5. Tak przygotowany sos połączyć z makaronem ugotowanym al dente.

Lepiej nie dodawać soli do sosu. Łosoś sam w sobie jest słony. Podawać ze świeżo zmielonym pieprzem.

Mi przygotowanie sosu zajęło 4 minuty... Zaoszczędziłam trochę czasu na miłość :) Udanego weekendu!



4 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥