Krem można zrobić praktycznie z każdego warzywa. Dziś aksamitna zupa ze szpinaku. Moja ma głęboki zielony kolor i bardzo charakterystyczny smak. Szpinak nigdy nie kojarzył mi się z czymś paskudnym, ale jeżeli od dzieciństwa go nie lubisz, może ta zupa pomoże Ci to zmienić:)
Składniki:
- szpinak ok. 900g
- marchew
- korzeń pietruszki
- seler korzeniowy
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- liść laurowy
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
dodatkowo jako "wkładka" do zupy:
- gruszka pokrojona w plastry
- ser pleśniowy typu blue
Sposób w jaki, ją przygotowuję jest bardzo prosty.
1. Gotuję wywar z oczyszczonych warzyw: marchwi, pietruszki i selera, dorzucam liść laurowy (na ok. 1 litr wody).
2. Szpinak (jeżeli użyłeś mrożonego, to wcześniej trzeba go rozmrozić) duszę na maśle z posiekanym czosnkiem.
3. Pokrojoną w kostkę cebulę trzeba zeszklić na maśle.
4. Kiedy warzywa się ugotują wyjmuję z wywaru marchew (żeby kolor zupy był ładniejszy) i liść laurowy. Resztę wywaru dodaję do szpinaku, pietruszki, kawałka selera i cebuli, które razem miksuję na jednolity krem.
5. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Podaję z plastrami gruszki i kawałkami sera. Smacznego!
Podaję z plastrami gruszki i kawałkami sera. Smacznego!
Brzmi bardzo smakowicie, muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńzupa pyszna, to jest porcja dla czterech wygłodniałych osób
OdpowiedzUsuńWygląda prześlicznie, chętnie skosztuję:-)
OdpowiedzUsuń