5 grudnia 2012

Krem ze szpinaku z gruszką i serem

Krem można zrobić praktycznie z każdego warzywa. Dziś aksamitna zupa ze szpinaku. Moja ma głęboki zielony kolor i bardzo charakterystyczny smak. Szpinak nigdy nie kojarzył mi się z czymś paskudnym, ale jeżeli od dzieciństwa go nie lubisz, może ta zupa pomoże Ci to zmienić:)



Składniki:

  • szpinak ok. 900g 
  • marchew
  • korzeń pietruszki
  • seler korzeniowy
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól
dodatkowo jako "wkładka" do zupy:
  • gruszka pokrojona w plastry 
  • ser pleśniowy typu blue

Sposób w jaki, ją przygotowuję jest bardzo prosty. 

1. Gotuję wywar z oczyszczonych warzyw: marchwi, pietruszki i selera, dorzucam liść laurowy (na ok. 1 litr wody).

2. Szpinak (jeżeli użyłeś mrożonego, to wcześniej trzeba go rozmrozić) duszę na maśle z posiekanym czosnkiem. 

3. Pokrojoną w kostkę cebulę trzeba zeszklić na maśle.

4. Kiedy warzywa się ugotują wyjmuję z wywaru marchew (żeby kolor zupy był ładniejszy) i liść laurowy. Resztę wywaru dodaję do szpinaku, pietruszki, kawałka selera i cebuli, które razem miksuję na jednolity krem.

5. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.

Podaję z plastrami gruszki i kawałkami sera. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Brzmi bardzo smakowicie, muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zupa pyszna, to jest porcja dla czterech wygłodniałych osób

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda prześlicznie, chętnie skosztuję:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥