20 listopada 2012

Risotto z...

Nigdy wcześniej nie robiłam risotto. Myślałam, że to jest skomplikowany proces więc się do tego nie zabierałam. Kiedyś, przez przypadek, kupiłam specjalny ryż, cierpliwie czekał na swoją kolej.   Nadszedł jego dzień i stwierdzam - bardzo prosto robi się risotto. Potrzeba tylko trochę czasu (ok. pół godziny) żeby je przygotować. To danie wymaga od nas osobistego zaangażowania (ograniczającego się głównie do systematycznego mieszania). Do risotto można dodać dosłownie wszystko.


Miałam pieczarki, pietruszkę, cebulę i czosnek więc znalazłam przepis, który by mi odpowiadał i trochę nad nim popracowałam. Do risotto, które przygotowałam potrzebujesz (na 4 porcje):

  • 250 g ryżu do risotta (np. Arborio) 
  • 1 małą cebulę 
  • 1 ząbek czosnku
  •  5 łyżek masła 
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
  •  1, 5 l bulionu warzywnego 
  • ok. 200 g pieczarek 
  • pół pęczka zielonej pietruszki
  •  5-6 łyżek tartego parmezanu
  • sól, pieprz

1. Pieczarki trzeba umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła. Zdjąć z patelni.

2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości masła. Zdjąć z patelni. 

3. Wsypać na patelnię ryż i podsmażać ok. 2 minuty, zrobi się szklisty. 

4.  Wlać wino (najlepiej podgrzane żeby nie zahartować ryżu). Dodać cebulę i czosnek.

5. Kiedy wino "zniknie" z patelni stopniowo, małymi porcjami wlewać gorący bulion i cały czas delikatnie mieszać. 

6. Ryż powinien być gotowy po 15-20 minutach. Pod koniec gotowania dodać pieczarki, posiekaną pietruszkę oraz pozostałe masło i starty parmezan, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.


Risotto jest kremowe, ryż ma przyjemną konsystencję. Najlepiej smakuje świeże prosto z patelni. 

Tak się rozkręciłam, że na drugi dzień zrobiłam kolejne risotto (wykorzystałam ryż, wino i parmezan, które mi zostały z poprzednich zakupów) zamiast podsmażonych pieczarek i pietruszki dodałam kilka suszonych pomidorów pokrojonych w plastry i świeżą, posiekaną bazylię. Też było pyszne. 


3 komentarze:

  1. danie, gotuje sie do ok.15", nigdy dluzej!!!,

    OdpowiedzUsuń
  2. czyli odkryłaś obiadową studnię bez dna :) Polecam również z suszonymi podgrzybkami lub z groszkiem. PSss. Dobrej rady o 15 sekundach gotowania risotto nie bierz sobie specjalnie do serca ;) Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥