Chyba jeden z najprostszych deserów, z niewyszukanych składników - klasyk. Domowy budyń. Trutki z torebek się do niego nie umywają. Sam decydujesz jakiej jakości składników używasz, bez aromatów, barwników i innych niezidentyfikowanych obiektów;)
mrożona malina skończyła swoją podróż w gorącym budyniu... trudno o lepszy happy end:)
Do domowego budyniu czekoladowego potrzebne są:
- dwie szklanki mleka pełnotłustego (0,5 litra)
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżka masła
1. Do utartego żółtka dodać jedną szklankę mleka, cukier, mąkę i kakao. Wymieszać, żeby wszystko się rozpuściło i nie było grudek.
2. Do drugiej szklanki mleka dodać masło i powoli zagotować na małym ogniu, mieszając.
3. Kakaowe mleko wlewać powoli do mleka z masłem ciągle mieszając. Zmniejszyć delikatnie ogień i zagotować cały czas mieszając, aż zgęstnieje i będzie gładki. Nie przypalić!
4. Gotowy budyń przelać do miseczek i posypać startą, gorzką czekoladą. Można podawać z owocami. Smażone wiśnie z sokiem wydają się być wprost idealne do tego... Szkoda, że przypomniałam sobie o nich po spałaszowaniu swojego budyniu;)
smacznego!
mniaaaaaam!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować, długo szukałam sprawdzonego przepisu na domowy budyń.
OdpowiedzUsuńkoniecznie:)
Usuńdomowy najlepszy, nie umywa się do tego kupnego.. Ja uwielbiam waniliowy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
Też lubię waniliowy, trochę inaczej go robię niż ten, pewnie niedługo go opublikuję. Również pozdrawiam! Justyna
UsuńO rety, mam teraz taką ochotę na budyń czekoladowy, że mam ochotę pobiec do kuchni i go przygotować :) Domowy budyń, to mistrzostwo świata :)
OdpowiedzUsuńNo i komu jest potrzebny dr Oetker z torebki :))
OdpowiedzUsuńreszta jest milczeniem:)
Usuńwiesz..? zazdroszczę!;) to musiało być pyszne
OdpowiedzUsuńbyło;)
UsuńNie znoszę budyni z torebki... Z przyjemnością za to przetestuję ten!! Zawsze chciałam wiedzieć jak taki zrobić i teraz widzę, że nie jest to najtrudniejsze... :)
OdpowiedzUsuńWpadłam tu przypadkiem, ale zostaję :)) Pozdrawiam!!
Bardzo się cieszę:) Pozdrawiam!
Usuńdziś robię, więc jutro napiszę jak wyszło:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Monika. Pozdrawiam!
UsuńKobietko, Ty masz kulinarny dar. Fantastyczne potrawy, desery tutaj zamieszczasz. Karolina
OdpowiedzUsuńSuper w smaku są własne domowe budynie, nieporównywalnie lepsze niż kupne. Teraz robię różne eksperymenty z smakami, także budyń z kasz czy ryżu. Taki trakcyjny najprostszy jaki od lat robię to 4 składniki https://infomiasto.eu/?p=1 mleko, cukier, kakao oraz skrobia - jeśli ktoś lubi prostotę to już sprawdzony przepis. A ktoś może próbował zamienić kakao na coś innego aby nadal był dobry smak, karob mi akurat nie smakuje.
OdpowiedzUsuń