15 lutego 2013

Coś pysznego na szybko

Jeżeli lubisz olej z pestek dyni, pestki dyni i rukolę to oszalejesz na punkcie tej przekąski. Zaproponowałam makaron, mogę go jeść w każdej postaci, ale można też przygotować sobie kanapkę z ulubionego pieczywa w ten sposób.

Smaki wszystkich (trzech haha) składników idealnie się komponują. Jest to jeden z najszybszych sposobów na pyszną i prostą przekąskę. Czasami dodaję jeszcze kurczaka, ale obecnie jestem w strasznym niedoczasie więc stawiam na homemade fast food. 



Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • ulubiony makaron (użyłam penne)
  • garść pestek dyni
  • rukolę
  • olej z pestek dyni
  • sól, pieprz

1. Pestki dyni upraż na suchej patelni, pilnuj żeby się nie spaliły. Uprażone mają całkiem inny smak od surowych, jest to dosyć istotne.

2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie. 

3. Odcedzony, wystudzony makaron wymieszaj delikatnie z olejem z pestek. 

4. Na makaron wyłóż rukolę, posyp wszystko pestkami dyni, polej odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem do smaku.


Weekend! Oh Yeah! Udanego;) 

20 komentarzy:

  1. szybkie faktycznie, ale ja musze mieć mięsko :) za bardzo je lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też jestem mięsożerna ;) spróbuj, polecam!

      Usuń
  2. mi nie pasuje rukola do penne, zresztą chyba najmniej ją lubię ze wszystkich sałat

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja dodaję rukolę do wszystkiego:)

      Usuń
    2. Zatem ja mogłabym stołować się Justyna u Ciebie, a męża mogę wysłać do Uli ;)

      Usuń
  3. ja też bym musiała dodać mięsko, a tak to szybkie danie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szybkie i naprawdę zaskakująco dobre;) kurczak bardzo pasuje.

      Usuń
  4. Do mnie takie danie przemawia! Chodzi za mną ten olej z pestek dyni, oj chodzi. Kombinuję "jak koń pod górę", żeby wykorzystać olej z pestek słonecznika i olej lniany i wtedy zamawiam ten z pestek dyni :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny, z chlebem i solą nawet rewelacyjnie smakuje. Uwielbiam go.
      Powiedziałam A. o Twoich śliwkach no i jutro chyba będą robione:) obydwoje za nimi przepadamy. Masz nowego fana:)

      Usuń
    2. Bardzo mi miło ;)
      A do oleju zdecydowanie mnie przekonałaś!

      Usuń
  5. Aaaa no i oczywiście Parov! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Nie tak dawno byłam na koncercie. Na żywo to jest po prostu magia.

      Usuń
  6. Pani Narzeczona stwierdziła: O mamy obiad na jutro! Hehehe także chyba będę jadł Twoje danie! Mam nadzieje, że doda też mięso :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajne, chętnie wypróbuję jutro na kolcaję, jak tak zachwalasz to strasznie jestem ciekawa połącznenia tych smaków:D

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja też kocham rukolę. W niektórych pizzeriach podają pizzę z szynką parmeńską i tuż przed podaniem dekorują ją rukolą i płatkami parmezanu.... pychota...
    Z penne też pewnie super. Wypróbuję przy okazji ...
    Dzięki za podpowiedź
    Nika

    OdpowiedzUsuń
  9. aż zrobiłam się głodna! wygląda pysznie i zapewne wypróbuję przepis w ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥