Jeżeli lubisz olej z pestek dyni, pestki dyni i rukolę to oszalejesz na punkcie tej przekąski. Zaproponowałam makaron, mogę go jeść w każdej postaci, ale można też przygotować sobie kanapkę z ulubionego pieczywa w ten sposób.
Smaki wszystkich (trzech haha) składników idealnie się komponują. Jest to jeden z najszybszych sposobów na pyszną i prostą przekąskę. Czasami dodaję jeszcze kurczaka, ale obecnie jestem w strasznym niedoczasie więc stawiam na homemade fast food.
Do jej przygotowania potrzebujesz:
- ulubiony makaron (użyłam penne)
- garść pestek dyni
- rukolę
- olej z pestek dyni
- sól, pieprz
1. Pestki dyni upraż na suchej patelni, pilnuj żeby się nie spaliły. Uprażone mają całkiem inny smak od surowych, jest to dosyć istotne.
2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
3. Odcedzony, wystudzony makaron wymieszaj delikatnie z olejem z pestek.
4. Na makaron wyłóż rukolę, posyp wszystko pestkami dyni, polej odrobiną oleju, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Weekend! Oh Yeah! Udanego;)
szybkie faktycznie, ale ja musze mieć mięsko :) za bardzo je lubię ;)
OdpowiedzUsuńteż jestem mięsożerna ;) spróbuj, polecam!
Usuńmi nie pasuje rukola do penne, zresztą chyba najmniej ją lubię ze wszystkich sałat
OdpowiedzUsuńa ja dodaję rukolę do wszystkiego:)
UsuńZatem ja mogłabym stołować się Justyna u Ciebie, a męża mogę wysłać do Uli ;)
Usuń:)
Usuńja też bym musiała dodać mięsko, a tak to szybkie danie:)
OdpowiedzUsuńszybkie i naprawdę zaskakująco dobre;) kurczak bardzo pasuje.
UsuńDo mnie takie danie przemawia! Chodzi za mną ten olej z pestek dyni, oj chodzi. Kombinuję "jak koń pod górę", żeby wykorzystać olej z pestek słonecznika i olej lniany i wtedy zamawiam ten z pestek dyni :D
OdpowiedzUsuńJest przepyszny, z chlebem i solą nawet rewelacyjnie smakuje. Uwielbiam go.
UsuńPowiedziałam A. o Twoich śliwkach no i jutro chyba będą robione:) obydwoje za nimi przepadamy. Masz nowego fana:)
Bardzo mi miło ;)
UsuńA do oleju zdecydowanie mnie przekonałaś!
Aaaa no i oczywiście Parov! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń:))) Nie tak dawno byłam na koncercie. Na żywo to jest po prostu magia.
UsuńPani Narzeczona stwierdziła: O mamy obiad na jutro! Hehehe także chyba będę jadł Twoje danie! Mam nadzieje, że doda też mięso :)
OdpowiedzUsuńNie przyjmuję reklamacji:)
Usuńbardzo fajne, chętnie wypróbuję jutro na kolcaję, jak tak zachwalasz to strasznie jestem ciekawa połącznenia tych smaków:D
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że Ci posmakuje:)
UsuńLubię! Oszaleję!
OdpowiedzUsuńA ja też kocham rukolę. W niektórych pizzeriach podają pizzę z szynką parmeńską i tuż przed podaniem dekorują ją rukolą i płatkami parmezanu.... pychota...
OdpowiedzUsuńZ penne też pewnie super. Wypróbuję przy okazji ...
Dzięki za podpowiedź
Nika
aż zrobiłam się głodna! wygląda pysznie i zapewne wypróbuję przepis w ten weekend :)
OdpowiedzUsuń