18 marca 2013

Placuszki bananowe i łakome myszki

Przepis na placuszki pochodzi z książki "Rób co chcesz tylko gotuj", a znalazłam go na blogu Ivki choco-freak. Ostatnio smażę z uporem rozmaite placki, racuchy i naleśniki. Te bananowe są ekspresowe, dlatego są fajną propozycją na śniadanie.


Potrzebujesz do nich jedynie banana, jajko i trochę mąki. Dodałam też szczyptę soli, moja wersja jest uboższa w przyprawy, placki miały być bazą do serka i malin. 

Przygotowanie: do roztrzepanego jajka dodajemy pokrojonego na kawałki banana, rozgniatamy widelcem, dodajemy szczyptę soli. Wsypujemy odrobinę mąki aby zagęścić delikatnie ciasto, powinno być tak gęste jak ciasto na kluski kładzione. Smażymy na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor. Na koniec przełożyłam placki na papierowy ręcznik, żeby ściekł zbędny tłuszcz. Z takich proporcji wychodzi ok. 6 placuszków.

Mus malinowy zrobiłam miksując mrożone maliny i odrobinę soku pomarańczowego.
...a tu już kolejna bajka ;)

56 komentarzy:

  1. fajne i smaczne, robiłam wg tego przepisu ivki , maliny po twojemu fajne bardzo :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też najpierw robiłam dokładnie wg tamtego przepisu, to już jest wariacja:)

      Usuń
  2. Rewelacja! Muszę zrobić, wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo łatwo się je robi, polecam:)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. zdarzyło się, że były już i na kolację, ale fakt na śniadanie jakoś lepiej wchodzą:)

      Usuń
  4. ślicznie wyglądają i nie miałabym nic przeciwko temu, żeby zjeść porcyjkę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może dopiszesz do swoich bananowych przepisów:)

      Usuń
  5. pyszności banan i malinka do ciasta idealna ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pestko Droga,
    mogę wpaść...
    Pyszny widok!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdybym tylko nie pożarła wszystkich:) zapraszam na następną turę:)

      Usuń
  7. wyglądają cudownie z tym serkowym przybraniem, mniam;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serek wiejski tak ma, że na wszystkim dobrze wygląda:))

      Usuń
  8. o nie, Justyna! właśnie wstałam i widząc te piękne i zapewne smaczne placuszki, jestem zła, że nie mam odpowiednich produktów w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. banana nie masz?:) jutro sobie zrobisz albo na podwieczorek:)

      Usuń
  9. ech, szkoda że ja już po śniadaniu ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest śniadanie, mam wspaniały chleb ale takiego placka zjadłabym bez dwóch zdań:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Twoje placuszki to już mistrzostwo, muszę się rozwinąć i coś dodać od siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robiłam według podanego przepisu, były super, dziś już kombinuję:)

      Usuń
  12. Odpowiedzi
    1. maliny są cudne, nie? Ten ich kolor jest smakowity, czy w tym sezonie jest znowu na czasie?;)

      Usuń
  13. Idealne śniadanko! Aż zgłodniałam - pora na lunch! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pamiętaj, że z tych proporcji wychodzi ok. 6 małych placuszków:)

      Usuń
  14. Akurat mam somotnego banana, którego nikt już nie chce zjeść;-) Dziś wieczorem robię:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. banan uratowany:) mam nadzieję, że będzie smakowało.

      Usuń
  15. pysznie wyglądają, dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. banalnie proste są więc za 5 minut możesz mieć:)

      Usuń
  16. Jakby ktoś postawił przede mną talerzyk takich placuszków, to o mnie można by powiedzieć "łakoma" :D

    OdpowiedzUsuń
  17. O, bananowe placuszki to jedne z moich ulubionych! Uwielbiam ich naturalną słodycz i konsystencję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie najważniejsze, że bardzo szybko się je robi, comfort food:)

      Usuń
  18. jejku, wyglądają tak smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. ostatnio również myślałam o placuszkach bananowych:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudne, oj zjadłabym. Pestka ja do takich placuszków ubijam białka. Próbowałaś kiedyś ?

    U mnie dziś też słodko bo upiekłam Brownie z kremem z ricottą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam, muszą być puszyste

      Usuń
  21. Wiosennie - pysznie!
    Obserwuję i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają super! Gdyby nie fakt że nie przepadam za bananem to chętnie bym je jutro usmażyła :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Banany i maliny! Tego chyba jeszcze nie próbowałam ale pewnie spróbuję :) I powiem Ci jeszcze, że mi jakoś maliny nawet bardziej smakują w zimie, może to taki substytut lata :) Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  24. idealne pychotki dla mojej Merci!
    Super!

    OdpowiedzUsuń
  25. Mhmmm... ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Robię takie placuszki bananowe ale dodaję do nich czekoladę, myślę, że jakbym jeszcze rzuciła na nie łyżeczkę musu malinowego to byłoby perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  27. U nas w domu bananowe placuszki były zawsze wariacją na temat racuchów :)... muszę spróbować zrobić je tak jak Ty , bo to jeszcze mniej "zamieszania" :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne i na dodatek do zrobienia w kilka minut, to lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Niesamowite są te Twoje pomysły na blogu, każdy aż chce się spróbować ! :D
    Ten wygląda super prosto i smacznie, czyli tak jak w kuchni uwielbiam :D
    pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥