15 kwietnia 2013

Pasta pollo

Pasta pollo według tego przepisu to ulubiona wersja makaronu A., lubię go rozpieszczać więc robię ją dosyć często. Sama też za nią przepadam mimo że kurza pierś jest mi raczej obojętna. Pollo to nic innego jak kurczak w języku Michała Anioła. Jeżeli myślę o śmietanowym sosie to ten jest na top liście. Fajnie komponują się wszystkie składniki, do tego pyszny makaron - mniam!


Składniki na 4 porcje:

  • 200g makaronu (użyłam tagliatelle)
  • pierś z kurczaka
  • małe opakowanie świeżego szpinaku
  • kilka suszonych pomidorów
  • 400g pieczarek
  • 400g śmietany (użyłam Piątnica 18%)
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tarty parmezan
  • pieprz świeżo mielony, sól

1. Cebulę, drobno posiekaną, zeszklić na łyżce oliwy lub masła. Zarumienić też posiekany czosnek. Zdjąć z patelni.

2. Oczyszczoną pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, posolić i przysmażyć. Zdjąć z patelni.

3. Oczyszczone pieczarki pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć na patelni. 

4. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak oczyścić, przelać wrzątkiem i odcedzić.

5. Do dużego rondelka wlać śmietanę, dodać do niej szpinak i chwilę pogotować na małym ogniu  następnie dodać mięso, cebulę, czosnek, pieczarki, pomidory, przyprawić solą, pieprzem, dodać łyżkę tartego parmezanu i trzymać jeszcze chwilę na małym ogniu co chwilę mieszając. 

6. Makaron ugotować al dente, wymieszać go z sosem i podawać ...z uśmiechem.

Smacznego!

26 komentarzy:

  1. o tak, takie rzeczy to i ja lubię, a do tego prosto i pysznie :d

    OdpowiedzUsuń
  2. Pestka, uwielbiam Twoje dania. Zapraszam Cię, na http://qchenne-inspiracje.blogspot.com/ po odbiór wyróżnienia Liebster Award :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham makarony! :)

    jak ja żałuję,że teraz nie mogę ich jeść..
    ech.

    OdpowiedzUsuń
  4. i takie dania to ja kocham! cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Śmietana, kurczak, pieczarki - makaronowy pewniak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To danie idealne dla mnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię taki makaronik, ale nie wiedziałam, że się tak nazywa ;) Szpinak i pomidorki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczne, nawet bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna kompozycja!
    Pollo to również kurczak po hiszpańsku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ach te makarony...Nic więcej mi nie trzeba! Nooo może tabliczki czekolady na deser :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi nielicho smakować. I tuczyć ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, rzeczywiście mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmm.. rozpłynęłam się! <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo interesujące danie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj pysznie, pysznie to danie wygląda w takim zestawie nawet kurczak nie byłby mi obojętny:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe połączenie. To MUSI być pycha! Ale bez uśmiechu... ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niebo w gębie...:-) Oj zrobię moim, wygląda extra:-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ja za to kurczaka bardzo lubię, a w towarzystwie makaronu i serowego sosu to dla mnie i dla mojego podniebienia prawdziwe mistrzostwo, uczta! :-))

    OdpowiedzUsuń
  19. Moja Połówka też lubi takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Fajny sposób na makaron. Zainspirowałaś mnie. Wiem co zrobię wkrótce na obiad :-D

    OdpowiedzUsuń
  21. Szpinak z makaronem jadłam wczoraj ale w wersji bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ach ... gdybyś tak i mnie taką pastą zechciała dziś porozpieszczać !

    OdpowiedzUsuń
  23. pysznie! ale ja chyba makarony powinnam odstawić na jakiś czas i za sałatki się zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jej, jakie to musi być dobre!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥