Na podły humor najlepiej sobie coś pysznego upiec. Szukając ratunku, trafiłam na przepis Kingi, na ciasto ze świeżą żurawiną. Uwielbiam żurawinę, a przepis był bardzo prosty więc długo się nie wahałam. Ciasto jest jeszcze ciepłe, a już połowa zjedzona. Pysznie. Jest rewelacyjne.
Dodam tylko, że uporczywie wykorzystuję mąkę orkiszową w związku z dietą grup krwi, teraz też jej użyłam zamiast zwykłej mąki, dodałam też brązowego cukru i wszystko wyszło bardzo smakowicie. Trudno o świeżą żurawinę, ale mrożona (po rozmrożeniu) idealnie się nadaje.
Oryginalny przepis i wiele innych znajdziesz tutaj.
moja wersja - składniki:
Piec w temperaturze 175 C ok. 40-50 min do suchego patyczka.
Upieczone ciasto należy wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby owoce żurawiny były na górze.
Mniaaam!.
moja wersja - składniki:
- 8 łyżek masła
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki świeżej żurawiny (użyłam mrożonej)
1. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować 2 łyżkami masła (dno dosyć grubą warstwą), następnie na masło wyłożyć 1/2 szklanki cukru wymieszanego z cynamonem i obtoczyć całą foremkę (zostawić cukier równo rozłożony na dnie).
2. Następnie wysypać żurawinę uprzednio (rozmrożoną), umytą i osuszoną.
3. Pozostałe 6 łyżek masła utrzeć z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszystą masę, pod koniec dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie połączyć.
4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
5. Cały czas miksując masę maślaną dodawać w kilku partiach na zmianę mieszankę mąki na przemian z mlekiem.
6. Ciasto wyłożyć na przygotowaną w formie żurawinę.
Sok z żurawin lubi wyciekać do piekarnika, więc można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową.
Piec w temperaturze 175 C ok. 40-50 min do suchego patyczka.
Upieczone ciasto należy wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby owoce żurawiny były na górze.
Mniaaam!.
Cudownie wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuńSmakuje tak samo :)
OdpowiedzUsuńTo jest najlepsze ciasto na świecie!
OdpowiedzUsuń