14 listopada 2012

Pyszne ciasto z żurawiną

Na podły humor najlepiej sobie coś pysznego upiec. Szukając ratunku, trafiłam na przepis Kingi, na ciasto ze świeżą żurawiną. Uwielbiam żurawinę, a przepis był bardzo prosty więc długo się nie wahałam. Ciasto jest jeszcze ciepłe, a już połowa zjedzona. Pysznie. Jest rewelacyjne.


Dodam tylko, że uporczywie wykorzystuję mąkę orkiszową w związku z dietą grup krwi, teraz też jej użyłam zamiast zwykłej mąki, dodałam też brązowego cukru i wszystko wyszło bardzo smakowicie. Trudno o świeżą żurawinę, ale mrożona (po rozmrożeniu) idealnie się nadaje. 

Oryginalny przepis i wiele innych znajdziesz tutaj.

moja wersja - składniki:

  • 8 łyżek masła 
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki świeżej żurawiny (użyłam mrożonej)

1. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować 2 łyżkami masła (dno dosyć grubą warstwą), następnie na masło wyłożyć 1/2 szklanki cukru wymieszanego z cynamonem i obtoczyć całą foremkę (zostawić cukier równo rozłożony na dnie). 

2. Następnie wysypać żurawinę uprzednio (rozmrożoną), umytą i osuszoną. 

3. Pozostałe 6 łyżek masła utrzeć z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszystą masę, pod koniec dodać jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie połączyć. 

4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. 

5. Cały czas miksując masę maślaną dodawać w kilku partiach na zmianę mieszankę mąki na przemian z mlekiem. 

6. Ciasto wyłożyć na przygotowaną w formie żurawinę.

Sok z żurawin lubi wyciekać do piekarnika, więc można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową.


Piec w temperaturze 175 C ok. 40-50 min do suchego patyczka.

Upieczone ciasto należy wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby owoce żurawiny były na górze.

Mniaaam!.

3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥