Ziemniak to moje ulubione warzywo, niesłusznie przez niektórych uważane za nieatrakcyjne i tuczące. Był moment, że kartoflem posłużono się w niesmacznej sprawie na arenie międzynarodowej. Przecież jest taki wdzięczny. Można go gotować, smażyć, piec...
Ostatnio zajadamy się kremem ziemniaczanym z tymiankiem. Zupa jest bardzo prosta, aksamitna, delikatna ale wyrazista, pyszna.
Ostatnio zajadamy się kremem ziemniaczanym z tymiankiem. Zupa jest bardzo prosta, aksamitna, delikatna ale wyrazista, pyszna.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 pory
- 1 litr wywaru warzywnego
- tymianek
- sól, pieprz
jako idealną wkładkę do zupy polecam:
- podsmażony boczek i starty ser cheddar
1. Pora obrać, białą część pokroić i poddusić na maśle.
2. Obrane ziemniaki, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować.
3. Ugotowane, wyłowione z wody ziemniaki zalać wywarem z warzyw, dodać pora i zmiksować.
4. Jeżeli krem jest zbyt gęsty można dolać wody z ziemniaków.
5. Doprawić solą, pieprzem i sporą szczyptą tymianku.
Polecam dodać wytopiony boczek i starty ser żółty.
Taka gorąca zupa to sycące danie, idealne na mroźny zimowy dzień.
Rozgrzewająca, kremowa i pyszna. Zimowy ideał!
OdpowiedzUsuń:) dla mnie jest idealna. polecam i pozdrawiam!
Usuńlove it! reallybrzmi pysznie - trzeba sprobowac :)
OdpowiedzUsuńxoxo from rome
K.
kcomekarolina.com
Pozdrawiam! :)
UsuńJa tak sobie myślę, że mody przychodzą i odchodzą a ostaje się z tego popiołu diament:) I takim diamentem w naszej kuchni są ziemniaki. Jutro spróbuję zrobić taki kremik bo przepis mniam! mniam!
OdpowiedzUsuńzgadzam się, pozdrawiam!
Usuń