18 grudnia 2012

Pyszna zupa na zimę - krem z ziemniaków

Ziemniak to moje ulubione warzywo, niesłusznie przez niektórych uważane za nieatrakcyjne i tuczące. Był moment, że kartoflem posłużono się w niesmacznej sprawie na arenie międzynarodowej. Przecież jest taki wdzięczny. Można go gotować, smażyć, piec...
Ostatnio zajadamy się kremem ziemniaczanym z tymiankiem. Zupa jest bardzo prosta, aksamitna, delikatna ale wyrazista, pyszna. 


Składniki: 
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 pory
  • 1 litr wywaru warzywnego 
  • tymianek
  • sól, pieprz
jako idealną wkładkę do zupy polecam:
  •  podsmażony boczek i starty ser cheddar 

1. Pora obrać, białą część pokroić i poddusić na maśle.


2. Obrane ziemniaki, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować.

3. Ugotowane, wyłowione z wody ziemniaki zalać wywarem z warzyw, dodać pora i zmiksować. 

4. Jeżeli krem jest zbyt gęsty można dolać wody z ziemniaków.

5. Doprawić solą, pieprzem i sporą szczyptą tymianku.


Polecam dodać wytopiony boczek i starty ser żółty. 

Taka gorąca zupa to sycące danie, idealne na mroźny zimowy dzień.

6 komentarzy:

  1. Rozgrzewająca, kremowa i pyszna. Zimowy ideał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dla mnie jest idealna. polecam i pozdrawiam!

      Usuń
  2. love it! reallybrzmi pysznie - trzeba sprobowac :)


    xoxo from rome
    K.
    kcomekarolina.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tak sobie myślę, że mody przychodzą i odchodzą a ostaje się z tego popiołu diament:) I takim diamentem w naszej kuchni są ziemniaki. Jutro spróbuję zrobić taki kremik bo przepis mniam! mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥