28 maja 2013

Pyszna chałka z migdałową kruszonką

Chałka pochodzi z kuchni żydowskiej, która jest jedną z najstarszych kuchni świata. Jest pyszna, delikatna. Świeża chałka z masełkiem i powidłem, a do tego szklanka kakao i jestem w niebie. Dołączysz?...


Składniki: 
  • 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej 
  • 1 duże jajko 
  • 60 g drobnego cukru 
  • 4 łyżki roztopionego masła 
  • pół łyżeczki soli 
  • 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego) 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub ziarenka laski wanilii
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
kruszonka:
  • 30g migdałów w płatkach 
  • 30g mąki 
  • 20g cukru pudru 
  • 30g masła
oraz 1 jajko i 2 łyżki mleka do posmarowania chałki

1. Do dużej miski przesiać mąkę i wymieszać z drożdżami (ze świeżych wcześniej zrobić rozczyn dodając do nich sporą szczyptę cukru, następnie 3 łyżki mleka i dużą szczyptę mąki).

2. Zrobić dołek na środku. Następnie wbić jajko roztrzepane z mlekiem i roztopionym masłem, dodać sól i cukier. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (użyłam miksera z hakiem), aż będzie gładkie (uwaga będzie się kleić).

3. Wyrobione, gładkie ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Moje rosło dosyć powoli ale warto było czekać.

4. Pięknie wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 4 równe części. Uformować z nich wałeczki (podsypując mąką jeżeli trzeba), z których zapleść chałkę. Jeżeli nie wiecie jak to zrobić tutaj znajdziecie film instruktażowy

Suche składniki kruszonki wymieszać. Zimne masło posiekać nożem na drobniejsze kawałki. Palcami wymieszać wszystko, aż uzyskamy strukturę kruszonki.

Chałkę przykryć folią spożywczą i ściereczką, pozostawić w cieple na około 1 godzinę. Przed pieczeniem posmarować jakiem roztrzepanym z mlekiem. Posypać kruszonką. 

Piec około 30 minut w temperaturze 175ºC.  Jeżeli zbyt szybko nabiera koloru i obawiacie się że może się przypalić można ją przykryć folią aluminiową.

chałka z masłem i powidłem śliwkowym

Przepis na chałkę oraz namiar na filmik instruktażowy pochodzi ze strony Moje Wypieki. Ja swoją chałkę posypałam pyszną kruszonką ale możecie wykorzystać mak czy sezam.

32 komentarze:

  1. mmm pychotka :)
    pozdr i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio jakby rzadziej bywam w niebie, bo jestem na diecie:-), ale przyznaję, że taka domowa chałeczka z powidłami albo konfiturą pozwala wznieść się nad poziomy:-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Chałka i powidła.. Ochh.. Wyobraziłam sobie ten smak.. ;)
    Wpaaaadam na poobiedni deser!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam! Dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dołączyłabym chętnie!! u mnie dzisiaj deszcz przeplata się ze słońcem, jest chłodno i taka ciepła chałeczka to by było coś...mmmmm:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowa chałka? Rozpływam się :) Taka chałka z konfiturą i ciepłe mleczko to wymarzony zestaw na deszczowe popołudnie po ciężkim dniu. Takie jak dziś.

    OdpowiedzUsuń
  7. Chałki uwielbiam, pachną takim beztroskim dzieciństwem :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak smacznie wygląda,że aż zrobiłam się głodna:P
    Zapraszam do siebie na konkurs z OASAP oraz do wzajemnej obserwacji :)

    OdpowiedzUsuń
  9. również dołączam:D chałka wygląda przepięknie i ten zapach, gdy się piecze:)

    OdpowiedzUsuń
  10. kusisz ! ;)

    wygląda cudownie i do tego ta migdałowa kruszonka, no cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetycznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  12. No pewnie, ze sie dolaczam! Mnie nawet kakao nie jest potrzebne, wystarczy mi kubas zimnego mleka;) Pysznosci!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. jejku, przypomniałaś mi dzieciństwo :) jadałam zawsze takie chałki ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Na mnie możesz liczyć. Z chęcią dołączę na porcję z solidną ilością masła, najlepiej rozsmarowanym na jeszcze ciepłej chałce. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  15. o atu chyba jestem pierwszy raz i takie mile slodkie przywitanie

    Pozdrawiam Gosia

    OdpowiedzUsuń
  16. Dołączę chętnie, ale zamiast kakao pyknę se mleko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ale pyszności:) mniam mniam:) wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. No pewnie, że dołączę:-) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  19. Po schudnięciu dołączę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. częstuję się bez pytania :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oj taaak !!! Dołączam !!! Uwielbiam chałkę, z masełkiem, dżemem i duże latte do tego :) Rewelacja !!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Oczywiście, że dołączam. Nie skorzystać z takiej propozycji to grzech ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Chałka,kruszonka migdałowa i jeszcze powidła śliwkowe...
    Rozpusta!
    Ale jakże cudowna.
    Dołączam się!

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam chałki, a Twoja wygląda szczególnie kusząco:-), mniam, mniam:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda przepysznie! ; - )
    Chętnie spałaszowałabym taką chałkę na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  26. pycha!! uwielbiam chałki :D częstuję się!!

    OdpowiedzUsuń
  27. bardzo ładnie się prezentuje ta chałka ;) do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  28. taka chałka to smak mojego dzieciństwa ... moja babcia taką piekła ... mistrzynią świata w tym była ...

    OdpowiedzUsuń
  29. Oj, przeglądam posty i robię się głodna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥