20 maja 2013

Sernik cappuccino

Jeżeli chodzi o serniki to jestem konserwą i robię ciągle ten sam - klasyczny. Wyszło jednak na to, że (zupełnie inaczej niż ta krowa) zmieniłam swój pogląd, za sprawą tego kawowego cudeńka, przełamałam się na zawsze, coś we mnie pękło:) 

Przepis pochodzi z tej strony, zmieniłam trochę skład i całkowicie spód sernika, wyszedł nieziemski, kremowy, no i się okazało, że sernik może być płaski jak stół. 


















Składniki
  • 900 g sera trzykrotnie mielonego (użyłam z kubełka President)
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki granulek kawy rozpuszczalnej 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/4 szklanki gorącej wody 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
Składniki na spód:
  • ok. 100 g herbatników (użyłam Wiatraczków owsianych) 
  • ok. 30 g mielonych orzechów lub migdałów (użyłam migdałów)
  • ok. 30 g cukru 
  • ok. 50 g masła 

1. Herbatniki rozdrobnić na pył, dodać mielone migdały, cukier i roztopione masło. Mieszać, aż powstanie jednolita masa. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć równomiernie masę i lekko ugnieść. 

Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

2. Ser wymieszać z cukrem przy pomocy miksera. Dodawać jajka, pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodać śmietanę.

3. Kawę i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ostudzoną dodawać powoli do masy serowej, miksując. Na koniec wmiksować mąkę.

Wylać masę serową na podpieczony wcześniej spód ciasteczkowy. 

Piekarnik nagrzać do 230ºC, włożyć sernik (swój przykryłam folią aluminiową, którą ściągnęłam 10 minut przed końcem pieczenia), piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec jeszcze godzinę czasu. Powinien się ściąć, trzeba sprawdzić na środku. Przed podaniem należy go ostudzić przynajmniej kilka godzin w lodówce.




41 komentarzy:

  1. boski i jaki równy!:) takim sernikożercom w moim domu jest mama, ale kawowym nie pogardzę i ja:D

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wygląda:)ja jestem otwarta na każdą wersje sernika:) uwielbiam je:D

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nie lubię jakoś serników, lubiłam w dzieciństwie taki na spodzie cacao i cacao ciasto starte na wierchu

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pięknie się prezentuje:) uwielbiam serniki w każdej postaci:) często goszczą w moim domu:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ma taki ładny cappuccinowy kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja....jesli chodzi o serniki, jestem eksperymentatorką:-), więc już chyba nic mnie w tym temacie nie zadziwi... A może się mylę? W każdym razie, serniki płaskie jak stół są mi dobrze znane i baardzo przez mnie lubiane, bo nie wymagają maskowania krateru przed podaniem.
    Kawową nutę uwielbiam, więc Twoj serniczek pałaszowałabym z rozkoszą. :-)
    Miłego poniedziałku! :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam ten sernik, jest nieziemski:-). Twój wygląda lepiej niż oryginał:-). U mnie niebawem również cappuccino smak:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. i jak tu się nie skusić na chociaż drobny kawałeczek ?
    nie da się !
    jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja lubię eksperymenty - rodzinka nie za bardzo, więc sernik od lat ten sam - waniliowy, ale może kiedyś uda mi się ich przekonać :) Cappuccino lubię, więc Twój sernik powinien mi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prosty, a w smaku zapewne cudowny. Mam ochotę na kawałek! Zwłaszcza do cappuccino, które dziś po południu na pewno sobie wypiję. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Genialna sprawa. Ten sernik łączy w sobie to co uwielbiam: sernik i kawę. Robię w weekend ! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jako zupełnie nowa fanka serników, nie mogę przejść obok niego obojętnie. Wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  13. już od dawna mam ochotę na kawowy wypiek, wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny, musi być pyszny:)))

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bosko. Zjadłabym kawałek takich sernikowych pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam pychota, zjadłabym taki sernik :)
    pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio ciężko mi wstać rano, więc powinnam kawałek zjeść na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  18. O, a to co Dybki lubią najbardziej! Kawałek sernika na balkonie w słońcu wraz ze schłodzonym prosecco! Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale bomba!:) Przelykam glosno sline i zeby sie nie meczyc chyba sobie pojde jeszcze raz poczytac o konkursie:)))
    Buzka!:*

    OdpowiedzUsuń
  20. marzy mi się taki serniczek od dłuższego czasu :P wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. i nie wiem, czy to ciasto zachwyca mnie bardziej "bo sernik", czy "bo cappuccino" :-)) cudo!

    OdpowiedzUsuń
  22. Jestem zakochana we wszystkich sernikach, kusisz mnie bezlitośnie tymi zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Twoje wypieki prowadzą mnie na pokuszenie!
    Wspaniałości.
    I zaraz udaję się do lodówki,zrobiłam dzisiaj dulche de leche...

    OdpowiedzUsuń
  24. Kocham serniki, mają być kremowe, wilgotne żeby podbiły moje serce i podniebienie - Twój wygląda na taki, który z powodzeniem może być takim słodkim złodziejem!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. sernik wygląda idealnie :) uwielbiam takie, które pozostają płaskie :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Sernik a jeszcze do tego kawowy akcent... uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam kawowe serniki ;) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  28. Kawka i sernik w jednym :) mniam !

    OdpowiedzUsuń
  29. A niech mnie! Pychota musiała Ci wyjść! ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ooo coś dla mnie, wspaniały:-))

    OdpowiedzUsuń
  31. mmm :0 uwielbiam sernik a jeszcze o takim smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  32. Sernik taki, że aż ślinka cieknie:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  33. A jednak! UYdało się- masz prosty jak blat sernik! :)
    Wygląda mega zachęcająco. Też jestem sernikomaniakiem i pożeram je w każdej ilości!

    OdpowiedzUsuń
  34. Dzięki za przepis właśnie go robię z drobnymi modyfikacjami :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥