Niestety dam się pokroić za słodycze. Szukam więc takich przepisów, żeby mieć dobry pretekst do zajadania batonów. Batoniki owsiane (w odróżnieniu od batonów kupowanych w sklepach) zawierają coś więcej niż tylko cukier i tłuszcz. Płatki owsiane, bakalie są bardzo zdrowe i stanowią podstawę naszych batoników.
Składniki:
- 250g górskich płatków owsianych
- puszka skondensowanego mleka słodzonego
- i po garści tego co kto lubi czyli np. : ziarna sezamu, słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałowe, siemię lniane, rodzynki, suszona żurawina, suszone banany;
Najlepiej wybrać ok. 5 składników, wtedy powinna być optymalna ilość w stosunku do mleka.
Ja dodałam suszoną żurawinę, orzechy włoskie, płatki migdałowe, rodzynki i siemię.
1. Trzeba wymieszać wszystkie suche składniki w misce.
2. Mleko podgrzać w rondelku, ale nie gotować. Szybko się przypala.
3. Podgrzane mleko wlać do miski i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki maja się połączyć, ale nie pływać w mleku.
4. Blachę (optymalne wymiary na taką porcję to 25 na 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią masę i równomiernie rozprowadzić.
5. Piec godzinę w temperaturze 130 stopni.
6. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystygnięcia, następnie pokroić na kawałki.
swietny przepis :) chyba bede musiala to zrobic :) jestem na diecie hehe i mleko skondensowane.... no wiadomo :D ale tak zachecajaco wyglada no i maja w przepisie platki owsiane wiec moge to wziac za rekompensate tego mleka hehe :) jak tylko sprobuje dam znac co mysle !!:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie!
Usuńuwielbiam wszelkie domowe batoniki- owsiane, z musli:)
OdpowiedzUsuńja też!:)
Usuń