24 listopada 2012

Domowe batoniki owsiane

Niestety dam się pokroić za słodycze. Szukam więc takich przepisów, żeby mieć dobry pretekst do zajadania batonów. Batoniki owsiane (w odróżnieniu od batonów kupowanych w sklepach) zawierają coś więcej niż tylko cukier i tłuszcz. Płatki owsiane, bakalie są bardzo zdrowe i stanowią podstawę naszych batoników. 



Składniki:

  • 250g górskich płatków owsianych
  • puszka skondensowanego mleka słodzonego
  • i po garści tego co kto lubi czyli np. : ziarna sezamu, słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, orzechy, płatki migdałowe, siemię lniane, rodzynki, suszona żurawina, suszone banany;

Najlepiej wybrać ok. 5 składników, wtedy powinna być optymalna ilość w stosunku do mleka. 

Ja dodałam suszoną żurawinę, orzechy włoskie, płatki migdałowe, rodzynki i siemię. 


1. Trzeba wymieszać wszystkie suche składniki w misce.

2. Mleko podgrzać w rondelku, ale nie gotować. Szybko się przypala.


3. Podgrzane mleko wlać do miski i wszystko dokładnie wymieszać. Składniki maja się połączyć, ale nie pływać w mleku.

4. Blachę (optymalne wymiary na taką porcję to 25 na 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć  na nią masę i równomiernie rozprowadzić. 

5. Piec godzinę w temperaturze 130 stopni. 


6. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystygnięcia, następnie pokroić na kawałki. 


4 komentarze:

  1. swietny przepis :) chyba bede musiala to zrobic :) jestem na diecie hehe i mleko skondensowane.... no wiadomo :D ale tak zachecajaco wyglada no i maja w przepisie platki owsiane wiec moge to wziac za rekompensate tego mleka hehe :) jak tylko sprobuje dam znac co mysle !!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie domowe batoniki- owsiane, z musli:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥