7 listopada 2012

Sałatka z tuńczykiem dla zuchwałych

Ponieważ w kuchni kreatywnością dorównuję ostatnio księgowym z Amber Gold, na kolację robię sałatkę z czterech mocnych składników. W tym aż dwa należy pokroić.

Jeżeli zaintrygowała Cię ta kombinacja to potrzebujesz:

  • 1 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszki czerwonej fasolki (kidney)
  • 1 średniej wielkości czerwonej cebuli
  • 2 średnich ogórków kiszonych
  • do tego majonez, pieprz, sól i opcjonalnie oregano do smaku

1. Ogórka trzeba pokroić w małą kostkę (jak jest zbyt gruboskórny to go wcześniej obieram) 

2.  Cebulę posiekać też w drobną kosteczkę.


3. Fasolkę odsączyć z zalewy (ja dodatkową płuczę i odcedzam)

4. Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić jeżeli jest w większych kawałkach

5. Połączyć wszystkie składniki w misce, dodać dużą łyżkę majonezu, sól, pieprz i oregano do smaku, delikatnie wymieszać. 

Przed podaniem dodaję jeszcze świeżo zmielony pieprz.


Proporcje możesz dowolnie zmieniać. Ze względu na obecność cebuli, ryby, fasoli nie jest to chyba propozycja na pierwsza randkę :) ale jeżeli lubisz te wszystkie składniki to mogę Ci przysiąc, że smakuje dużo lepiej niż wygląda.  

2 komentarze:

  1. Może i nie wygląda ,ale jak smakuje !!! każdy facet da radę i zrobić i pojeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proponuję dodać jeszcze ok 1/2 ugotowanej kaszy gryczanej - brzmi niewiarygodnie, ale też dokładnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥