Dziś mam dla Was bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z łososiem i brokułami. Należy do moich ulubionych ponieważ robi się ją naprawdę łatwo i szybko, a efekt jest pyszny.
Składniki:
- 500 g filetu z łososia
- duży brokuł (lub opakowanie mrożonych)
- 400 ml śmietanki 18%
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- pieprz, sól
1. Brokuła trzeba oczyścić, pokroić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
2. W tym czasie oczyścić łososia i pokroić go w małą kostkę.
3. Kiedy brokuły się ugotują (uważaj żeby nie były rozgotowane - mają następnie wylądować w piekarniku), trzeba je odcedzić i wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego. Na nie wyłożyć kawałki łososia.
4. Wymieszaj jaja ze śmietanką, mąką, odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną masą jajeczną polej całość.
5. Zapiekaj około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Zapiekanka powinna troszkę urosnąć i ładnie się zarumienić. Smacznego!
Ale pyszna zapiekanka i taka mało kaloryczna:)sama często kupuję łososia w Lidlu i robię na różne sposoby a dzisiaj u mnie z makaronem i koperkiem.
OdpowiedzUsuńtak, zapiekanka jest pyszna i lekka, pozdrawiam!
Usuńbardzo fajna zapiekanka i danie dla "niejadaczy" mięsa takich jak ja ;)
OdpowiedzUsuńGenialne przepisy, jakbym miała tylko piekarnik w moim aktualnym miejscu zamieszkania, nie omieszkałabym się wypróbować :))
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem zapiekana ryba za każdym razem wychodzi smacznie i ja również bardzo chętnie ją robię. Całkiem niedawno spróbowałam także wykonać sałatkę makaronową z pieczonym łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/pieczony-losos-mowi-i-salatka-makaronowa-z-warzywami/ i muszę przyznać, że jest nad wyraz smaczna.
OdpowiedzUsuń