3 listopada 2012

Zapiekanka z łososiem i brokułami

Dziś mam dla Was bardzo prostą do przygotowania zapiekankę z łososiem i brokułami. Należy do moich ulubionych ponieważ robi się ją naprawdę łatwo i szybko, a efekt jest pyszny. 

Składniki:
  • 500 g filetu z łososia
  • duży brokuł (lub opakowanie mrożonych)
  • 400 ml śmietanki 18%
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pieprz, sól

1. Brokuła trzeba oczyścić, pokroić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie. 

2. W tym czasie oczyścić łososia i pokroić go w małą kostkę. 


3. Kiedy brokuły się ugotują (uważaj żeby nie były rozgotowane - mają następnie wylądować w piekarniku), trzeba je odcedzić i wyłożyć nimi dno naczynia żaroodpornego. Na nie wyłożyć kawałki łososia. 

4. Wymieszaj jaja ze śmietanką, mąką, odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną masą jajeczną polej całość.



5. Zapiekaj około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Zapiekanka powinna troszkę urosnąć i ładnie się zarumienić. Smacznego!








4 komentarze:

  1. Ale pyszna zapiekanka i taka mało kaloryczna:)sama często kupuję łososia w Lidlu i robię na różne sposoby a dzisiaj u mnie z makaronem i koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zapiekanka jest pyszna i lekka, pozdrawiam!

      Usuń
  2. bardzo fajna zapiekanka i danie dla "niejadaczy" mięsa takich jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne przepisy, jakbym miała tylko piekarnik w moim aktualnym miejscu zamieszkania, nie omieszkałabym się wypróbować :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥