29 grudnia 2012

Pieczony łosoś z rozmarynem i czosnkiem

Chyba każdy lubi łososia. W ferworze przygotowań do sylwestrowej zabawy brakuje czasu na bieżące sprawy - jak obiad. Jutro postaram się podać jakąś ciekawą propozycję na imprezowe przekąski. Tymczasem łosoś - proste rozwiązanie na szybki, łatwy i zdrowy posiłek.


Potrzebne są (porcja dla 3 osób):
  • 3 filety z łososia
  • 3 gałązki rozmarynu
  • kilka ząbków czosnku
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek

Wysmarowałam naczynie oliwą. Łososia umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Natarłam go oliwą, solą, pieprzem i posiekanym drobno czosnkiem. Na wierzchu każdego kawałka ryby położyłam większe kawałki czosnku i gałązkę rozmarynu. 


Piekłam go w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. 

Takim sposobem obiad praktycznie zrobił się sam. Podałam go z sałatką z roszponki więc było szybko, lekko i przyjemnie. 


Jeżeli masz więcej czasu to możesz łososia przed pieczeniem kilka godzin zamarynować w oliwie, czosnku i rozmarynie, a do niego upiec ziemniaczki i przygotować pyszny sos... znowu jestem głodna.


6 komentarzy:

  1. Łososia zjem chyba w każdej postaci, a z czosnkiem to wersja idealna dla mnie :) Czemu trafiłam na Twojego bloga o tej porze, zaraz umre z głodu ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, oczywiście nie na temat śmierci głodowej, tylko że się podoba:) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Lososia kocham w kazdej postaci i moj mąz rowniez go uwielbia ;)

      Usuń
  2. wlasnie dzisaj bede robic łososia wedlug Twojego przepisu :) wyglada apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha... przypominam sobie przepis by zrobić go po raz kolejny. Łosoś- rozmaryn-czosnek = kompozycja idealna. Dziękuję za inspirację i rozkosze jedzenia )

    OdpowiedzUsuń
  4. zielska się nie piecze, bo jak widać na zdjęciach węgiel się robi...
    Na sam koniec radziłbym je położyć, pozdr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥