Kto nie lubi tarty? Dzisiaj nie miałam za bardzo czasu żeby poszaleć, więc wybrałam opcję z ciastem francuskim ze sklepu. Nie jest taki diabeł straszny:) zwłaszcza kiedy się śpieszymy.
Składniki:
- ciasto francuskie
- ser kozi twarogowy (ok. 150g)
- garść suszonych pomidorów
- garść czarnych oliwek
- 3 małe/2 duże cebule czerwone
- śmietana 18% (ok. 400g)
- 3 jajka
- pieprz, sól
1. Naczynie trzeba wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Nakłuwać widelcem ciasto w kilku miejscach. Piec ciasto, aż zacznie nabierać złotego koloru (kilka minut, ok. 8) w temperaturze 200 stopni.
2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oliwy.
3. Na podpieczone ciasto wyłożyć cebulę, pomidory i oliwki.
4. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkami, solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
5. Na koniec wyłożyć kawałki sera.
Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.
wygląda przepysznie!! :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że nie tylko wygląda;) pozdrawiam!
Usuńjakie ładne naczynie do zapiekania tarty, cudne
OdpowiedzUsuńzaintrygował mnie ten przepis - muszę wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie
UsuńMysle, ze z owczym serem (feta)tez moze byc bardzo dobre. Wyprobuje, bo "kozy" nie toleruje
OdpowiedzUsuńpewnie! kombinujemy.
Usuń