12 grudnia 2012

Tarta z kozim serem, suszonymi pomidorami...

Kto nie lubi tarty? Dzisiaj nie miałam za bardzo czasu żeby poszaleć, więc wybrałam opcję  z ciastem francuskim ze sklepu. Nie jest taki diabeł straszny:) zwłaszcza kiedy się śpieszymy. 



Składniki:

  • ciasto francuskie 
  • ser kozi twarogowy (ok. 150g)
  • garść suszonych pomidorów
  • garść czarnych oliwek
  • 3 małe/2 duże cebule czerwone
  • śmietana 18% (ok. 400g)
  • 3 jajka
  • pieprz, sól

1. Naczynie trzeba wysmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Nakłuwać widelcem ciasto w kilku miejscach. Piec ciasto, aż zacznie nabierać złotego koloru (kilka minut, ok. 8) w temperaturze 200 stopni.


2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oliwy.

3. Na podpieczone ciasto wyłożyć cebulę, pomidory i oliwki.


4. Zalać wszystko śmietaną wymieszaną z jajkami, solą i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. 

5. Na koniec wyłożyć kawałki sera. 


Piec ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni. 

bon appétit!

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. mam nadzieję, że nie tylko wygląda;) pozdrawiam!

      Usuń
  2. jakie ładne naczynie do zapiekania tarty, cudne

    OdpowiedzUsuń
  3. zaintrygował mnie ten przepis - muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mysle, ze z owczym serem (feta)tez moze byc bardzo dobre. Wyprobuje, bo "kozy" nie toleruje

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥