Czekoladowy budyń cieszył się dużym powodzeniem. Pojawiły się jednak głosy za waniliowym i zgodnie z prośbą, dzisiaj pyszny budyń waniliowy. Po sankach, ciepły podwieczorek jest idealny. Niech się schowa pan Oetker;)
Do domowego budyniu waniliowego potrzebne są:
- dwie szklanki (0,5 litra) mleka min. 2%
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- laska wanilii (użyłam Kotanyi, ma dobrą cenę i jest dobrej jakości)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 pełna łyżka masła
1. Do utartych żółtek dodać jedną szklankę mleka, cukier i mąkę. Wymieszać wszystko, żeby się rozpuściło i nie było grudek.
2. Laskę wanilii rozciąć i wyciągnąć z niej ziarenka (można do tego użyć końcówki noża). Dodać ziarenka do mleka z żółtkami i resztą składników.
3. Do drugiej szklanki mleka dodać masło i pozostałą, całą laskę wanilii. Powoli zagotować mleko na małym ogniu, mieszając.
4. Wyjąć laskę z mleka. Słodkie mleko wlewać powoli do mleka z masłem ciągle mieszając. Zmniejszyć delikatnie ogień i zagotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i będzie gładki. Nie przypalić!
nasz polałam domowym sokiem malinowym
niech się schowa nie tylko oetker ale wszystkie gotowe budynie :p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
PYSZNY. Serio. Zdaje się, że jesteś z tych waniliowych:)Pozdrawiam!
UsuńChcę!
OdpowiedzUsuńTeż musze zrobić!! *____*
OdpowiedzUsuńKOCHAM BUDYNIE.
Kurcze świetny pomysł! Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńAle wstyd- nigdy nie robiłam domowego budyniu :( A szkoda, zawsze to bezpieczniej jeść "swoje". Te drobinki wanilii w budyniu bardzo mnie przekonują!
OdpowiedzUsuń@Alexis musisz:)
OdpowiedzUsuń@Daria koniecznie:)
@Andźka nic straconego:)
Uwielbiam budyń domowej roboty :) Smakuje o niebo lepiej niż kupny!
OdpowiedzUsuń