20 stycznia 2013

Domowy budyń waniliowy

Czekoladowy budyń cieszył się dużym powodzeniem. Pojawiły się jednak głosy za waniliowym i zgodnie z prośbą, dzisiaj pyszny budyń waniliowy. Po sankach, ciepły podwieczorek jest idealny. Niech się schowa pan Oetker;)




Do domowego budyniu waniliowego potrzebne są: 

  • dwie szklanki (0,5 litra) mleka min. 2% 
  • 2 żółtka 
  • 3 łyżki cukru
  • laska wanilii (użyłam Kotanyi, ma dobrą cenę i jest dobrej jakości) 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 1 pełna łyżka masła 

1. Do utartych żółtek dodać jedną szklankę mleka, cukier i mąkę. Wymieszać wszystko, żeby się rozpuściło i nie było grudek.

2. Laskę wanilii rozciąć i wyciągnąć z niej ziarenka (można do tego użyć końcówki noża). Dodać ziarenka do mleka z żółtkami i resztą składników.

3. Do drugiej szklanki mleka dodać masło i pozostałą, całą laskę wanilii. Powoli zagotować mleko na małym ogniu, mieszając. 

4. Wyjąć laskę z mleka. Słodkie mleko wlewać powoli do mleka z masłem ciągle mieszając. Zmniejszyć delikatnie ogień i zagotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje i będzie gładki. Nie przypalić! 

5. Gotowy budyń przelać do miseczek.

nasz polałam domowym sokiem malinowym


8 komentarzy:

  1. niech się schowa nie tylko oetker ale wszystkie gotowe budynie :p
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PYSZNY. Serio. Zdaje się, że jesteś z tych waniliowych:)Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Też musze zrobić!! *____*
    KOCHAM BUDYNIE.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurcze świetny pomysł! Muszę wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale wstyd- nigdy nie robiłam domowego budyniu :( A szkoda, zawsze to bezpieczniej jeść "swoje". Te drobinki wanilii w budyniu bardzo mnie przekonują!

    OdpowiedzUsuń
  5. @Alexis musisz:)
    @Daria koniecznie:)
    @Andźka nic straconego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam budyń domowej roboty :) Smakuje o niebo lepiej niż kupny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥