20 stycznia 2013

Pasta jajeczna

Następna pasta. Tym razem z jajem. Wystarczy trochę szczypiorku i zapachniało wiosną...




Jest puszysta i pyszna. Najlepsza. Uznałam tak po tym, jak pewien maruda stwierdził, że zamiast deseru poprosi jeszcze jedną kanapkę z "tym", a nie znosi szczypiorku:) 


do "tego" potrzebujesz:
  • 4 jajka (najlepiej wiejskie lub z ekologicznego chowu, wolnego wybiegu)
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz
  • sól

1. Jaja ugotować na twardo i oddzielić żółtka od białek.

2. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka utrzeć na gładko ze śmietaną i majonezem.

3. Wymieszać wszystko, dodać szczypiorek, pieprz i sól do smaku.

W wersji light możesz zamiast śmietany i majonezu użyć jogurtu. 






5 komentarzy:

  1. Najlepsza pasta na swiecie! Pasta mojego dziecinstwa, gdy wedlina byla na kartki a ser zolty mama wydzielala na plasterki:)))
    Dzieki, ze mi o niej przypomnialas! Dzisiaj ja zrobie, bo z jutrem moze byc roznie;)
    Pozdrowionka!:*

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam pastę jajeczną i jakie piękne serduszko :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥