Do eksperymentów Nigelli Lawson podchodzę z lekkim dystansem. Ciasto cytrynowe okazało się jednak strzałem w dziesiątkę - świetne!
Dzięki polencie i migdałom, ma fajną konsystencję, jest bardzo cytrynowe, lekko wilgotne...
Dzięki polencie i migdałom, ma fajną konsystencję, jest bardzo cytrynowe, lekko wilgotne...
Składniki na ciasto:
- 200 g masła + trochę do natłuszczenia formy
- 180 g drobnego cukru
- 200 g mielonych migdałów
- 100 g drobnej polenty - kaszy kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- skórka otarta z 2 cytryn
Na syrop:
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 125 g cukru pudru
1. Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę.
2. Wymieszać migdały z polentą oraz proszkiem do pieczenia i dodać trochę sypkich składników do maślanej mieszaniny.
3. Następnie wbić jedno jajko, wymieszać i dodawać na przemian porcje sypkich składników i pozostałe jajka, stale ucierając.
4. Na koniec dodać skórkę z cytryny i wszystko wymieszać. Cytryny wcześniej dokładnie umyć, swoje dodatkowo wyparzyłam wrzątkiem.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić boki. Wyłożyć równomiernie ciasto i piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.
Ciasto nie wyrasta wysokie (ale to normalne), więc radzę się nie załamywać tylko poczekać na pierwszy kęs...
Ciasto nie wyrasta wysokie (ale to normalne), więc radzę się nie załamywać tylko poczekać na pierwszy kęs...
W tak zwanym międzyczasie przygotuj syrop gotując sok wyciśnięty z dwóch cytryn i cukier puder w niedużym rondlu, dopóki cukier się nie rozpuści. Ponakłuwaj ciasto dosyć gęsto patyczkiem, polej równomiernie ciepłym syropem i odstaw do ostygnięcia.
każdy następny kawałek smakuje lepiej od poprzedniego;)
To tak jak ja...również do jej przepisów podchodzę z dystansem...ciasto wygląda ciekawie :) przypomniało mi jak robiłam kiedyś tartę cytrynową - moja pierwsza tarta w życiu :) hehe
OdpowiedzUsuńraczej nie piekę z jej przepisów ale to ciasto polecił mi ktoś godny zaufania:) jest super
UsuńJa próbowałam tylko jeden jej przepis! Ciasto czekoladowe. Robione przez moją znajomą...STRASZNIEEEEEEEE słodkie! :)
UsuńPychota! Zapraszam do mnie czekolada na gorąco.. na walentynkowy sernik! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńna czekoladę zawsze:)
UsuńA ja uwielbiam jej przepisy, jeszcze się nie zawiodłam :)
OdpowiedzUsuńTeż się nie zawiodłam, bo za bardzo nie używam :) Zwykle powstrzymywały mnie składniki wymagane w przepisach, ale jak widać warto próbować.
UsuńWłaśnie odstawiam młodą i już się szykuję na nigellowy smakołyk z czekolad, golden syrupu i takich czekoladek Cadburry, co je można kupić na cosslodkiego ;)
Usuńmusi być pycha :-) uwielbiam ciasta z cytrusami :) to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńja też je uwielbiam:) a to jest takie intensywne mmm
UsuńMigdały i cytrynka- pyyycha! Aż mnie za uszami "gila" na myśl o smaku ciacha cytrynowego :D
OdpowiedzUsuńznam to uczucie:) zostały mi wszystkie składniki i chyba sobie zrobię następne z rozpędu:)
Usuńcałkiem nieźle się prezentuje. lubię ciasta z dodatkiem cytryny...
OdpowiedzUsuńOj tak ja najbardziej takie lubię z mężem :)
OdpowiedzUsuńŚliczne wyszło :)
Mmm ale apetycznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńFajnie, że smakuje, ja też ja bardzo lubię :-) p.s. zrobiłam jeszcze tartę z kozim serem z Twojego przepisu i nawet mojemu "jedzącemu tylko schabowe" Piotrkowi baaardzo smakowała :-)
OdpowiedzUsuńjak z mielonymi migdałami to biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie !
fajne ciacho
OdpowiedzUsuńCytrynowe ciasto brzmi obłędnie! Brzmi ... Tak orzeźwiająco :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam już dwukrotnie-jest świetne-szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne,robi furorę wśród znajomych :) Ja robiłam w malakserze .
OdpowiedzUsuńMam sposób aby zdobyć karty upominkowe do Rossmann, Duglas, doładowania na telefon lub inne gadżety wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymienić je na co tylko chcesz .
OdpowiedzUsuńZamierzam zrobić, tylko zastanawiam się jaka średnica formy?
OdpowiedzUsuńmoja tortownica miała 26 cm średnicy, myślę, że troszkę mniejsza też może być, większej nie polecam, ciasto jest dosyć niskie:) pozdrawiam!
UsuńWyszło super, całej rodzince bardzo smakowało, więc przepis polecam z czystym sumieniem :) zrobiłam tylko jedną zmianę (co by troszkę odtłuścić ciasto, bo wydawało mi się dużo masła, jak na taką ilość migdałów/mąki): zamiast 200g masła dodałam go 100g, a żeby ilość się zgadzała drugie 100g zastąpiłam gęstym jogurtem naturalnym (greckim). Ciasto było wilgotne jak trzeba, nic za suche, więc myślę, że warto zrobić taki zabieg dla zdrowia i zmniejszenia kalorii :) pozdrawiam!
UsuńNie mam migdalow, nie mam cukru na polewe, sok z cytryn dodalam do ciasta a posypie cukrem pudrem bo mam troszke. Ciekawe czy sie uda.
OdpowiedzUsuńcoś zamiast tych migdałów jednak dodasz? :) Daj koniecznie znać czy wyszło i jak!
Usuń