11 lutego 2013

Cytrynowe ciasto Nigelli

Do eksperymentów Nigelli Lawson podchodzę z lekkim dystansem. Ciasto cytrynowe okazało się jednak strzałem w dziesiątkę - świetne!
Dzięki polencie i migdałom, ma fajną konsystencję, jest bardzo cytrynowe, lekko wilgotne...









Składniki na ciasto:
  • 200 g masła + trochę do natłuszczenia formy 
  • 180 g drobnego cukru 
  • 200 g mielonych migdałów 
  • 100 g drobnej polenty - kaszy kukurydzianej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3 jajka 
  • skórka otarta z 2 cytryn 

Na syrop: 
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn 
  • 125 g cukru pudru 

1. Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. 

2. Wymieszać migdały z polentą oraz proszkiem do pieczenia i dodać trochę sypkich składników do maślanej mieszaniny. 

3. Następnie wbić jedno jajko, wymieszać i dodawać na przemian porcje sypkich składników i pozostałe jajka, stale ucierając. 

4. Na koniec dodać skórkę z cytryny i wszystko wymieszać. Cytryny wcześniej dokładnie umyć, swoje dodatkowo wyparzyłam wrzątkiem.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić boki. Wyłożyć równomiernie ciasto i piec ok 40 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka.

Ciasto nie wyrasta wysokie (ale to normalne), więc radzę się nie załamywać tylko poczekać na pierwszy kęs...

W tak zwanym międzyczasie przygotuj syrop gotując sok wyciśnięty z dwóch cytryn i cukier puder w niedużym rondlu, dopóki cukier się nie rozpuści. Ponakłuwaj ciasto dosyć gęsto patyczkiem, polej równomiernie ciepłym syropem i odstaw do ostygnięcia.

każdy następny kawałek smakuje lepiej od poprzedniego;)


26 komentarzy:

  1. To tak jak ja...również do jej przepisów podchodzę z dystansem...ciasto wygląda ciekawie :) przypomniało mi jak robiłam kiedyś tartę cytrynową - moja pierwsza tarta w życiu :) hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raczej nie piekę z jej przepisów ale to ciasto polecił mi ktoś godny zaufania:) jest super

      Usuń
    2. Ja próbowałam tylko jeden jej przepis! Ciasto czekoladowe. Robione przez moją znajomą...STRASZNIEEEEEEEE słodkie! :)

      Usuń
  2. Pychota! Zapraszam do mnie czekolada na gorąco.. na walentynkowy sernik! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja uwielbiam jej przepisy, jeszcze się nie zawiodłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się nie zawiodłam, bo za bardzo nie używam :) Zwykle powstrzymywały mnie składniki wymagane w przepisach, ale jak widać warto próbować.

      Usuń
    2. Właśnie odstawiam młodą i już się szykuję na nigellowy smakołyk z czekolad, golden syrupu i takich czekoladek Cadburry, co je można kupić na cosslodkiego ;)

      Usuń
  4. musi być pycha :-) uwielbiam ciasta z cytrusami :) to coś dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też je uwielbiam:) a to jest takie intensywne mmm

      Usuń
  5. Migdały i cytrynka- pyyycha! Aż mnie za uszami "gila" na myśl o smaku ciacha cytrynowego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. znam to uczucie:) zostały mi wszystkie składniki i chyba sobie zrobię następne z rozpędu:)

      Usuń
  6. całkiem nieźle się prezentuje. lubię ciasta z dodatkiem cytryny...

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak ja najbardziej takie lubię z mężem :)
    Śliczne wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm ale apetycznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajnie, że smakuje, ja też ja bardzo lubię :-) p.s. zrobiłam jeszcze tartę z kozim serem z Twojego przepisu i nawet mojemu "jedzącemu tylko schabowe" Piotrkowi baaardzo smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak z mielonymi migdałami to biorę w ciemno :)
    wygląda fantastycznie !

    OdpowiedzUsuń
  11. Cytrynowe ciasto brzmi obłędnie! Brzmi ... Tak orzeźwiająco :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam już dwukrotnie-jest świetne-szybkie w przygotowaniu i naprawdę pyszne,robi furorę wśród znajomych :) Ja robiłam w malakserze .

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam sposób aby zdobyć karty upominkowe do Rossmann, Duglas, doładowania na telefon lub inne gadżety wystarczy wejść tu: http://guuli.pl/index.php?option=com_user&view=login&ref=15365 zbierać punkty i wymienić je na co tylko chcesz .

    OdpowiedzUsuń
  14. Zamierzam zrobić, tylko zastanawiam się jaka średnica formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja tortownica miała 26 cm średnicy, myślę, że troszkę mniejsza też może być, większej nie polecam, ciasto jest dosyć niskie:) pozdrawiam!

      Usuń
    2. Wyszło super, całej rodzince bardzo smakowało, więc przepis polecam z czystym sumieniem :) zrobiłam tylko jedną zmianę (co by troszkę odtłuścić ciasto, bo wydawało mi się dużo masła, jak na taką ilość migdałów/mąki): zamiast 200g masła dodałam go 100g, a żeby ilość się zgadzała drugie 100g zastąpiłam gęstym jogurtem naturalnym (greckim). Ciasto było wilgotne jak trzeba, nic za suche, więc myślę, że warto zrobić taki zabieg dla zdrowia i zmniejszenia kalorii :) pozdrawiam!

      Usuń
  15. Nie mam migdalow, nie mam cukru na polewe, sok z cytryn dodalam do ciasta a posypie cukrem pudrem bo mam troszke. Ciekawe czy sie uda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. coś zamiast tych migdałów jednak dodasz? :) Daj koniecznie znać czy wyszło i jak!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥