Te ciasteczka są dziecinnie proste do wykonania. Kiedy są w piekarniku dom obłędnie pachnie orzechami. Mają słodko - słony smak, są maślane i pyszne. Do jednej ręki ciastko, do drugiej kawa i... brakuje rąk by przewracać strony ulubionej gazety :D
Mi najbardziej smakują z caffe mocha (u mnie to po prostu kawa z dodatkiem ciemnego kakao i mleczka) i z dżemem figowym, który idealnie wypełnia rowki w ciastku. Rozpusta. Nie są to wypieki typu light, a wręcz dietetycy dostają na ich widok wypieków. Nawiasem mówiąc produkty light wcale do mnie nie przemawiają. Co to właściwie jest mleko 0% i co to jest aspartam? Zachowując umiar chyba wolę jednak "normalne" produkty (napisałam przegryzając trzecim ciastkiem - łącznie trzy miliardy kalorii).
Mi najbardziej smakują z caffe mocha (u mnie to po prostu kawa z dodatkiem ciemnego kakao i mleczka) i z dżemem figowym, który idealnie wypełnia rowki w ciastku. Rozpusta. Nie są to wypieki typu light, a wręcz dietetycy dostają na ich widok wypieków. Nawiasem mówiąc produkty light wcale do mnie nie przemawiają. Co to właściwie jest mleko 0% i co to jest aspartam? Zachowując umiar chyba wolę jednak "normalne" produkty (napisałam przegryzając trzecim ciastkiem - łącznie trzy miliardy kalorii).
Wracając do ciastek. Widziałam wiele przepisów na takie orzechowe, swoje zrobiłam nie posługując się żadnym konkretnym. Użyłam tego, co miałam pod ręką i wyszły bardzo dobre. Można do ciasta dodać pokruszoną czekoladę, u mnie tym razem w wersji podstawowej.
Składniki na 12 ciastek:
- 1 szklanka mąki (wymieszałam orkiszową i pszenną)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki masła
- 8 łyżek masła orzechowego (użyłam kremowego felix)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
- 1/2 łyżeczka soli
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
2. W misce ubijamy masło z cukrem na puszysto.
3. Następnie dodajemy masło orzechowe, jajko, aromat waniliowy i mieszamy.
4. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy.
5. Z gotowej masy formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Następnie spłaszczamy je widelcem, tworząc wzorek (u mnie kratka).
Jeżeli masa nie daje się formować można wstawić ją do lodówki na kilka chwil.
Jeżeli masa nie daje się formować można wstawić ją do lodówki na kilka chwil.
Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać aż ciastka przestygną i dopiero wtedy pałaszować - lubią się rozwalać zanim zastygną.
Słodko słone i maślane , i orzechowe.
OdpowiedzUsuńRozpusta !
Na sam dźwięk słów typu słodzik czy 0% jest mi niedobrze :( Natomiast na widok Twoich ciasteczek jest mi bardzo dobrze ;)
OdpowiedzUsuńCiasteczka prezentują się wybornie! Od dawna mam chęć na wykorzystanie masła orzechowego w jakimś wypieku. Pyszna propozycja!
OdpowiedzUsuńa ja ostatnio robiłam babeczki z kremem z masła orzechowego :) też rewelacja :) a te ciastka będę mnie teraz kusiły, świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszą...;-)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobne ciasteczka za którymi szaleje mój M. Twoje wyglądają cudownie! Ta kratka wykonana widelcem - pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńpycha!:)proste i znane:) ja również jestem fanką normalnych produktów w mniejszych ilościach, bo te wszystkie light to smaku nie mają, a jeżeli chodzi o jogurty to kalorii nawet niewiele mniej
OdpowiedzUsuńjak ja bym teraz zjadła takie ciasteczko, bo właśnie zrobiłam sobie herbatkę:))
OdpowiedzUsuńCiasteczka perfekcyjne:-), też mam swoje ulubione z masłem orzechowym:-)
OdpowiedzUsuńsuper ciasteczka :) chyba muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWszystkie te produkty pod hasłem "light" to jedna wielka ściema :):) a największym hitem dla mnie w tej kategorii są papierosy light ... zadziwiające - wystarczy jedno magiczne słowo w nazwie i od razu wszystko łatwiej się sprzedaje ...
OdpowiedzUsuńA ciasteczka - marzenie :) ... ja też mam czasem wewnętrzną potrzebę przyjęcia pierdyliona kalorii w jednym rzucie :):)
super pomysł na cistreczka! Lubię proste przepisy, więc pewnie wypróbuje:)
OdpowiedzUsuńzapraszam na candy na moim blogu w ramach wielkanocnych prezentów:)
Pozdrawiam
Bogna
Częstuję się tymi cudeńkami :-)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńMoja Droga, nie poznałaś co to mleko o%, bo z Twoją figurą to byłby grzech! :P
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie jestem za tego typu produktami, ale jak przychodzi chwila, kiedy waga, na której obecnie stoimy robi nas w jajo i pokazuje to, czego nie powinna to nie ma wyjścia...Trzeba od czegoś zacząć i to wkracza jogurt light- sama to przeżywam co jakiś czas ;)
Ciacha obłędne! Robiłam podobne z masłem orzechowym i wiem, jak piekielnie dobre są. No i jeszcze ten wzorek! Na prawdę ładne ciacha!
ostatnio mówiłam mojemu chłopakowi, że musimy wypróbować któryś z Twoich przepisów i chyba już wiem, który! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie słodko-słone smaki, więc te ciasteczka są wręcz idealne dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka: świetne! Nie przepadam za masłem orzechowym solo, ale myślę, że tu wpasowałoby się w słodycz ciasteczek i dało po prostu przyjemny arachidowy posmak.
OdpowiedzUsuńA co do IELTS: jestem w drugiej klasie liceum. Po prostu angielski to moja wielka pasja :)
uwielbiam takie kruche ciasteczka do herbaty :)
OdpowiedzUsuńmasło orzechowe bardzo lubię, ciastka wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńuwielbiam masło orzechowe, właśnie za jego słodko słony smak. Wyobrażam sobie też ten zapach podczas pieczenia! Ja kupuję masło orzechowe wyłącznie dobrej jakości - to takie z dużą zawartością orzechów i krótką listą składników. Wtedy mam pewność, że jest też zdrowe. I wyrzutów sumienia trochę mniej mam.
OdpowiedzUsuńTakie ciastko chętnie bym zjadła pod zwykłą małą czarną, taką lubię najbardziej, poza tym gorzka mała czarna dobrze balansuje słodki smak.
Pozdrawiam
Monika
Muszą być pyszne ;-)
OdpowiedzUsuńteż bym sobie poprzegryzała ;D
OdpowiedzUsuńA dietetycy wcale, a wcale aspartamu nie polecają to zło :( a mleko 0% to nie mleko-zgadzam się z tobą!
AsparGdzie? A mleko 0% to chyba woda po płukaniu baniek? Fuj! Jeszcze może piwo bezalkoholowe ? Cukier ma być słodki a tłuszcz tłusty!
OdpowiedzUsuńCiasteczka czadowe! Dodaje do ulubionych! :)
Bardzo lubię ciastka z masłem orzechowym. Muszą smakować fenomenalnie!:)
OdpowiedzUsuńWłasnie wyciagnełam z piekarnika Po prostu REWELKA Piekłam bez maki orkiszowej i czas pieczenia wydłuzyłam do 19 min zeby sie zarumieniły Odrazu zrobiłam z dwóch porcji i nie załuje bo pewnie wieczora nie doczekaja :)
OdpowiedzUsuńbardzo się cieszę, że smakują! :) Pozdrawiam!
Usuńjak odmierzyć pół szklanki masła/może chodzi o pół kostki ????
OdpowiedzUsuńmasło było miękkie (do ubijania z cukrem idealne) dlatego podaję miarę w szklankach, pełna szklanka masła to ok. 225g masła. Kostka masła obecnie waży 200g. Także trochę ponad połowa kostki powinna być w sam raz. Ten przepis jest taki, że nie trzeba koniecznie aptekarskiej dokładności zachować. Pozdrawiam! :)
Usuń