9 marca 2013

Ciasteczka z masłem orzechowym

Te ciasteczka są dziecinnie proste do wykonania. Kiedy są w piekarniku dom obłędnie pachnie orzechami. Mają słodko - słony smak, są maślane i pyszne. Do jednej ręki ciastko, do drugiej kawa i... brakuje rąk by przewracać strony ulubionej gazety :D

Mi najbardziej smakują z caffe mocha (u mnie to po prostu kawa z dodatkiem ciemnego kakao i mleczka) i z dżemem figowym, który idealnie wypełnia rowki w ciastku. Rozpusta. Nie są to wypieki typu light, a wręcz dietetycy dostają na ich widok wypieków. Nawiasem mówiąc produkty light wcale do mnie nie przemawiają. Co to właściwie jest mleko 0% i co to jest aspartam? Zachowując umiar chyba wolę jednak "normalne" produkty (napisałam przegryzając trzecim ciastkiem - łącznie trzy miliardy kalorii).


Wracając do ciastek. Widziałam wiele przepisów na takie orzechowe, swoje zrobiłam nie posługując się żadnym konkretnym. Użyłam tego, co miałam pod ręką i wyszły bardzo dobre. Można do ciasta dodać pokruszoną czekoladę, u mnie tym razem w wersji podstawowej.


Składniki na 12 ciastek:
  • 1 szklanka mąki (wymieszałam orkiszową i pszenną)
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 8 łyżek masła orzechowego (użyłam kremowego felix)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 1/2 łyżeczka soli

1.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.

2. W misce ubijamy masło z cukrem na puszysto.

3. Następnie dodajemy masło orzechowe, jajko, aromat waniliowy i mieszamy.

4. Stopniowo dodajemy mąkę i cały czas mieszamy.

5. Z gotowej masy formujemy kulki o średnicy ok. 4 cm i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w kilkucentymetrowych odstępach. Następnie spłaszczamy je widelcem, tworząc wzorek (u mnie kratka).

Jeżeli masa nie daje się formować można wstawić ją do lodówki na kilka chwil.

Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie górne i dolne). 

smacznego!

Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać aż ciastka przestygną i dopiero wtedy pałaszować - lubią się rozwalać zanim zastygną. 

29 komentarzy:

  1. Słodko słone i maślane , i orzechowe.
    Rozpusta !

    OdpowiedzUsuń
  2. Na sam dźwięk słów typu słodzik czy 0% jest mi niedobrze :( Natomiast na widok Twoich ciasteczek jest mi bardzo dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka prezentują się wybornie! Od dawna mam chęć na wykorzystanie masła orzechowego w jakimś wypieku. Pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja ostatnio robiłam babeczki z kremem z masła orzechowego :) też rewelacja :) a te ciastka będę mnie teraz kusiły, świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobne ciasteczka za którymi szaleje mój M. Twoje wyglądają cudownie! Ta kratka wykonana widelcem - pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha!:)proste i znane:) ja również jestem fanką normalnych produktów w mniejszych ilościach, bo te wszystkie light to smaku nie mają, a jeżeli chodzi o jogurty to kalorii nawet niewiele mniej

    OdpowiedzUsuń
  7. jak ja bym teraz zjadła takie ciasteczko, bo właśnie zrobiłam sobie herbatkę:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczka perfekcyjne:-), też mam swoje ulubione z masłem orzechowym:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. super ciasteczka :) chyba muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystkie te produkty pod hasłem "light" to jedna wielka ściema :):) a największym hitem dla mnie w tej kategorii są papierosy light ... zadziwiające - wystarczy jedno magiczne słowo w nazwie i od razu wszystko łatwiej się sprzedaje ...
    A ciasteczka - marzenie :) ... ja też mam czasem wewnętrzną potrzebę przyjęcia pierdyliona kalorii w jednym rzucie :):)

    OdpowiedzUsuń
  11. super pomysł na cistreczka! Lubię proste przepisy, więc pewnie wypróbuje:)

    zapraszam na candy na moim blogu w ramach wielkanocnych prezentów:)

    Pozdrawiam
    Bogna

    OdpowiedzUsuń
  12. Częstuję się tymi cudeńkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja Droga, nie poznałaś co to mleko o%, bo z Twoją figurą to byłby grzech! :P
    Zdecydowanie nie jestem za tego typu produktami, ale jak przychodzi chwila, kiedy waga, na której obecnie stoimy robi nas w jajo i pokazuje to, czego nie powinna to nie ma wyjścia...Trzeba od czegoś zacząć i to wkracza jogurt light- sama to przeżywam co jakiś czas ;)
    Ciacha obłędne! Robiłam podobne z masłem orzechowym i wiem, jak piekielnie dobre są. No i jeszcze ten wzorek! Na prawdę ładne ciacha!

    OdpowiedzUsuń
  14. ostatnio mówiłam mojemu chłopakowi, że musimy wypróbować któryś z Twoich przepisów i chyba już wiem, który! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam takie słodko-słone smaki, więc te ciasteczka są wręcz idealne dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciasteczka: świetne! Nie przepadam za masłem orzechowym solo, ale myślę, że tu wpasowałoby się w słodycz ciasteczek i dało po prostu przyjemny arachidowy posmak.

    A co do IELTS: jestem w drugiej klasie liceum. Po prostu angielski to moja wielka pasja :)

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam takie kruche ciasteczka do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  18. masło orzechowe bardzo lubię, ciastka wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam masło orzechowe, właśnie za jego słodko słony smak. Wyobrażam sobie też ten zapach podczas pieczenia! Ja kupuję masło orzechowe wyłącznie dobrej jakości - to takie z dużą zawartością orzechów i krótką listą składników. Wtedy mam pewność, że jest też zdrowe. I wyrzutów sumienia trochę mniej mam.
    Takie ciastko chętnie bym zjadła pod zwykłą małą czarną, taką lubię najbardziej, poza tym gorzka mała czarna dobrze balansuje słodki smak.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  20. też bym sobie poprzegryzała ;D

    A dietetycy wcale, a wcale aspartamu nie polecają to zło :( a mleko 0% to nie mleko-zgadzam się z tobą!

    OdpowiedzUsuń
  21. AsparGdzie? A mleko 0% to chyba woda po płukaniu baniek? Fuj! Jeszcze może piwo bezalkoholowe ? Cukier ma być słodki a tłuszcz tłusty!
    Ciasteczka czadowe! Dodaje do ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo lubię ciastka z masłem orzechowym. Muszą smakować fenomenalnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Własnie wyciagnełam z piekarnika Po prostu REWELKA Piekłam bez maki orkiszowej i czas pieczenia wydłuzyłam do 19 min zeby sie zarumieniły Odrazu zrobiłam z dwóch porcji i nie załuje bo pewnie wieczora nie doczekaja :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakują! :) Pozdrawiam!

      Usuń
  24. jak odmierzyć pół szklanki masła/może chodzi o pół kostki ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło było miękkie (do ubijania z cukrem idealne) dlatego podaję miarę w szklankach, pełna szklanka masła to ok. 225g masła. Kostka masła obecnie waży 200g. Także trochę ponad połowa kostki powinna być w sam raz. Ten przepis jest taki, że nie trzeba koniecznie aptekarskiej dokładności zachować. Pozdrawiam! :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥