30 marca 2013

Mazurek z bakaliami mojej prababci

Jak mówią - lepiej późno niż później. Właśnie skończyłam przygotowanie mazurka według przepisu mojej prababci. Jest to zdecydowanie najlepszy mazurek na świecie. Lojalnie ostrzegam, jest czasochłonny, pracochłonny i kaloryczny. Raz do roku, dla doznań smakowych, można się poświęcić. Warto. Odkąd zjadłam pierwszy kawałek tego mazurka, nie interesują mnie żadne inne. 



Składniki na ciasto:
  • 18 dag smalcu
  • 50 dag mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • cukier waniliowy - opakowanie
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • + filiżanka mocnej kawy do skropienia

Składniki masy:
  • dżem albo konfitura (użyłam marmolady z różą i smażonych wiśni)
  • kostka masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka wody

Składniki na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z połówki cytryny 

Bakalie:
  • pokrojone bakalie, może być wszystko (wykorzystałam figi, morele, daktyle, rodzynki, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową)


1. Tłuszcz powinien być miękki. Z wszystkich składników zagnieść ciasto na gładko. Na początku nie jest łatwo, ale kto powiedział, że będzie łatwo. Nie należy się zrażać. 

2. Podzielić ciasto na 3 jednakowe części i każdą rozwałkować na prostokąt wielkości dużej blaszki. Ponieważ to graniczy z cudem lepiej ułatwić sobie życie i rozwałkować prostokąty wielkości 3/4 blaszki. Najłatwiej użyć niskiej blaszki bez jednego boku.

3. Piec ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni. Ponieważ ciasto jest cieniutkie należy je obserwować i jak tylko się zarumieni wyjąć z piekarnika. 

4. Po upieczeniu, każdy placek skropić mocną kawą. Placki będziemy przekładać masą i konfiturą.

5. Przygotować masę: wodę z cukrem zagotować, lekko przestudzić. Ucierać masło z żółtkiem i syropem cukrowym na pulchny krem.

6. Na pierwszy placek nakładamy konfiturę (u mnie wiśnie smażone wymieszane z marmoladą różaną). Następnie kolejny placek i maślany krem. Na wierzchni placek dajemy lukier, który robimy z cukru pudru i soku z cytryny - należy samemu określić jak gęsty ma być. Następnie posypujemy całość pokrojonymi bakaliami. 



Wesołych Świąt!


55 komentarzy:

  1. Najlepsze są właśnie takie przepisy, które przechodzą z pokolenia na pokolenie :) Mazurek wygląda obłędnie, dobra robota! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postarałam się:)Wesołych Świąt!

      Usuń
  2. na bogato;D
    Pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, chętnie bym wszystkich zaprosiła na kawkę:)

      Usuń
  3. no, no super wygląda, PIĘKNY! :)

    moja babcie również robiła ciasto kruche na smalcu, kurcze, pamiętam to jeszcze. Miłych, zdrowych i fajnych Świąt Pesteczka! :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny i bogaty mazurek! cudowny, Wesołych Świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda rewelacyjnie:-), i jest piękny!!!
    Justynko życzę Tobie i całej Twojej rodzinie spokojnych i radosnych Świąt i do napisania po:-)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzajemnie! Bardzo dziękuję i życzę także Wam wszystkiego dobrego!

      Usuń
  6. Wstyd się przyznać, ale nie jadłam nigdy mazurka.
    I tobie życzę Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej późno niż później! Wesołych!

      Usuń
  7. Uwielbiam takie babciowe i pra-babciowe przepisy! Mazurek prezentuje się FANTASTYCZNIE!!! Radosnych, rodzinnych, pysznych Świat! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje fantastycznie! Wzajemnie! Dziękuję bardzo za życzenia.

      Usuń
  8. Pestko , Twój mazurek jest jak marzenie ... takie bakaliowe , słodkie marzenie o tradycyjnych Wielkanocnych Świętach :) już w tym roku go nie zrobię ... już mamy mnóstwo mazurków :):) ale na kolejne święta przygotuję go na pewno ...
    Przyjmij nasze życzenia zdrowych , radosnych rodzinnych Świat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale się cieszę, bardzo mi miło:) Wzajemnie, jeszcze raz wszystkiego dobrego!

      Usuń
  9. ślicznie wygląda:) takie stare przepisy zawsze się sprawdzają:)
    Ps. Wesołych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jak kolorowo i apetycznie, Wesołych :)
    Szana

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Pozdrawiam:) Wzajemnie

      Usuń
  11. Justynko, życzę Spokojnych, Wesołych, pełnych nadziei i bardzo smacznych Świąt Wielkiej Nocy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko! Wzajemnie! Wszystkiego dobrego!

      Usuń
  12. Wesołych Świąt:) Mazurek wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda przewspaniale! och, mam ochotę na kawałeczek.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  14. Co w rodzinie to nie zginie :) cudowny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak prababci to wierzę, że jest cudowny :)
    Wspaniałych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prababci Stefci:) cudowny. Wesołych!

      Usuń
  16. Rewelacja :) Bardzo mi się podoba ten przepis :) wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! polecam w przyszłym roku. wesołych!

      Usuń
  17. Ciacho wygląda rewelacyjnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow! wyglada bajecznie!:)
    Wesołych Swiąt?:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mazurek faktycznie wypasiony! Na pewno bedzie sie pieknie prezentowal na dzisiejszym stole;)
    Wesolych i pogodnych Swiat kochana!:)
    Buziale!:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! Wszystkiego dobrego!:)

      Usuń
  20. Te bakalie na wierzchu wyglądają wspaniale... szczególnie dla takiego bakaliożercy :D jak ja! :)
    Wesołych życzę! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pysznie wygląda ten mazurek :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda apetycznie, nasz taki skromny przy nim, ale robiliśmy pierwszy raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. u mnie zabrakło w tym roku mazurka, Twój prezentuje się doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  24. Skoro przepis prababci to nie dziwię, że taki smaczny!

    OdpowiedzUsuń
  25. mmm przepisy rodzinne są najlepsze. Wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  26. ile bakalii....
    takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  27. wygląda ekstra smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  28. ale przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  29. No pewnie, że Warto !:) W końcu były Święta, a mazurkom prababci się nie odmawia !

    OdpowiedzUsuń
  30. Ależ smakowity! Moja mama robi bardzo podobnie :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wiadomo nie od dzisiaj, ze babcine przepisy są najlepsze. A prababcine są najlepsze do kwadratu :-D

    OdpowiedzUsuń
  32. U mnie mazurka niet bo chyba nie trafiłam na odpowiedni przepis... teraz widzę twój i widzę konfiturę i masę bakalii i zamarzył mi się taki kawałek pysznego mazurka a do tego z przepisu prababci, z taką wiedzą się nie dyskutuje - wygląda bosko! :*

    OdpowiedzUsuń
  33. CZemu ja wcześniej tego przepisu nie znalazłam! Za rok spróbuję zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Święta były nie tak dawno, ale na widok takich zdjęć robię się niezmiernie głodna! Mazurek wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  35. A ja tam nie czekam na święta ;) Takie narobiłaś mi smaku, że zmierzę się z przepisem już na weekend ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥