16 grudnia 2012

Kokoski dla leniuchów

Jak robiłam batoniki owsiane, to mi się przypomniał jeszcze szybszy przepis. Tym razem na ciasteczka kokosowe. Wiem już, że czasami lubicie takie proste sposoby na łakocie.

Całkowity czas przygotowania (łącznie z pieczeniem) to ok. 15 minut. Piekarnik nie zdąży się rozgrzać zanim przygotujesz ciasteczka. 



Potrzebujesz tylko miskę, łyżkę i:
  • 200g wiórków kokosowych
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • garść suszonej żurawiny
  • garść pokrojonej w drobną kostkę gorzkiej czekolady

1. Mleko mieszasz z wiórkami (możesz mleko wcześniej podgrzać, wtedy łatwiej się miesza), żurawiną i czekoladą. 

2. Układasz kopiaste łyżki masy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką delikatnie naciskasz na ciastka, żeby je troszkę spłaszczyć. Zachowaj odstępy, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. 


3. Pieczesz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 10 minut, aż się zarumienią. 



Ciastka są pachnące, bardzo kokosowe i słodkie. Jeżeli jednak nie jesteś wielkim łasuchem to możesz zrobić z połowy składników (po dłuższym okresie przechowywania twardnieją i mogą służyć już tylko do samoobrony).

7 komentarzy:

  1. ....nie tylko do samoobrony ,zamoczone w dobrej kawce lub herbacie także smakują wyśmienicie ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste przepisy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham ciasteczka z kokosem - a ten przepis jest taki łatwy - UWIELBIAM!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile mniej więcej wychodzi ciasteczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam policzyć;) ale sporo, powyżej 20 na pewno. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥