A. uważa, że jak coś jest sprawdzone i dobre to nie ma powodu, żeby wprowadzać nowości. Jeżeli taką filozofię stosuje w każdej dziedzinie swojego życia, to prawdopodobnie zestarzeje się ze mną wcinając ciasto z żurawinami. Odkąd znalazłam u Kingi najlepszy przepis na ciasto z żurawiną robię je (trochę po swojemu) regularnie. Jest naprawdę pyszne, jak ktoś lubi kwaskowate ciasta z owocami, musi je wypróbować.
Ponieważ ja jednak lubię nowości, poszliśmy na kompromis i dzisiaj to samo ciasto ale w wersji z jeżynami.
Wyszło zaskakująco dobrze. Nigdy wcześniej nie dodawałam jeżyn do ciasta, także nie miałam żadnych oczekiwań. Zazwyczaj, jak się ich nie ma pojawia się miła niespodzianka.
- 8 łyżek masła
- 1 szklanka cukru brązowego (może być biały)
- 1 jajko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (może być zwykła)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki jeżyn (użyłam mrożonych)
1. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować 2 łyżkami masła (dno dosyć grubą warstwą), następnie na masło wyłożyć 1/2 szklanki cukru i obtoczyć całą foremkę (zostawić cukier równo rozłożony na dnie).
2. Następnie wysypać jeżyny uprzednio (rozmrożone), umyte i osuszone.
3. Pozostałe 6 łyżek masła utrzeć z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszystą masę, pod koniec dodać jajko i cukier waniliowy i dokładnie połączyć.
4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia.
5. Cały czas miksując masę maślaną dodawać w kilku partiach na zmianę mieszankę mąki na przemian z mlekiem.
6. Ciasto wyłożyć na przygotowane w formie jeżyny.
Sok z jeżyn lubi wyciekać do piekarnika, więc można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową.
Piec w temperaturze 175 C ok. 40-50 min do suchego patyczka.
Upieczone ciasto należy wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby owoce owoce były na górze.
mniam niam niam:)
a propos pysznego, odwróconego ciasta z ananasem, o którym wspominacie w komentarzach - coś dla fanów Gotowych na wszystko;)
jeżyny, smak wakacji :) pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńz herbatą o zapachu lata:) ciasto na talerzyku z fiołkami... odpłynęłam:)
UsuńUwielbiam odwrócone ciasta, a najbardziej tzw. brazylijskie, czyli z ananasem i wisienkami. A Twoje prezentuje się co najmniej smakowicie :)
OdpowiedzUsuń:) jeżyny tak śmiesznie chrupią więc są doznania dźwiękowe jeszcze.
Usuńrewelacyjnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńtak też smakuje:) dziękuję!
Usuńrobiłam takie z ananasem :) pycha, takie słodziutkie jest ;) Bardzo mi sie podoba Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuńteż je lubię, najbardziej podoba mi się w wykonaniu Gabrielle;)
Usuńw takim cieśnie nie ma co zmienić, też mam podobny przepis ale z malinami:)
OdpowiedzUsuńmaliny wprost uwielbiam! :) pozdrawiam!
Usuńaż mi tu latem zapachniało ...
OdpowiedzUsuńwygląda pycha!
:)
UsuńJa z odwroconych znam tylko tarte Tatin (najbardziej tradycyjna z skaramellizowanymi jablkami i maslem....bardzo niedietetyczna). Pierwszy raz widze, ze mozna tez z innymi owocami. Jezyny bardzo lubie. Latem u nas na wsi troche ich rosnie dziko... Musze wyprobowac twoj przepis jak znow beda :)
OdpowiedzUsuńNika
zazdroszczę tych dzikich jeżyn:) pozdrawiam!
Usuńdziękuję:)!
OdpowiedzUsuńPrzepis świetny i ciasto wygląda smakowicie, zwłaszcza że z dodatkiem jeżyn, których nie jadłam hohohoho chyba kilka lat :( Nie wiedzialam, że można dostać mrożone...Będę musiała się dzisiaj rozejrzeć po sklepie- oczywiście w przerwie na polowanie na Pana z torebką :D
OdpowiedzUsuńA odnośnie filmiku- GAbrielle wymiata! Ubawiłam się :D
A dziś piąteczek! :D
u mnie w sklepie dostaniesz mrożone wszystko:) strach jest. Udanego weekendu:)
Usuńcudowne!:) pysznie owocowe i przypominające smak lata:)
OdpowiedzUsuńnic dodać nic ująć:)
UsuńCiasto super i przepis tez prosty:-) Zrobiłam z porzeczkami, które bardzo lubię, też fajnie smakuje :-) I koniecznie trzeba zabezpieczyć jakoś tortownicę przed wyciekaniem soku, ja miałam siwy dym w kuchni, ale ciasto nie ucierpiało :-)
OdpowiedzUsuńBrawa za kreatywność! Najlepszy pomysł na siwy dym. A tak serio, to trzeba zabezpieczyć tortownicę, a pomysł na porzeczki ekstra.
UsuńA! i jeszcze chciałam powiedzieć, że cukier taki normalny brązowy zmieszałam z muscavado - bo zabrakło, nie wiem, nie znam się ale smakowało dobrze :-)
UsuńCiasto wygląda smakowicie a jeżyny przywołują wspomnienie lata :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, na pewno pyszny! Gotowe na wszystko to rewelacyjny serial!
OdpowiedzUsuńUwielbiam Cię za ten filmik :)
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda przepysznie. Moja babcia robi bardzo podobne :)