31 stycznia 2013

Odwrócone ciasto z jeżynami

A. uważa, że jak coś jest sprawdzone i dobre to nie ma powodu, żeby wprowadzać nowości. Jeżeli taką filozofię stosuje w każdej dziedzinie swojego życia, to prawdopodobnie zestarzeje się ze mną wcinając ciasto z żurawinami. Odkąd znalazłam u Kingi najlepszy przepis na ciasto z żurawiną robię je (trochę po swojemu) regularnie. Jest naprawdę pyszne, jak ktoś lubi kwaskowate ciasta z owocami, musi je wypróbować.

Ponieważ ja jednak lubię nowości, poszliśmy na kompromis i dzisiaj to samo ciasto ale w wersji z jeżynami.



Wyszło zaskakująco dobrze. Nigdy wcześniej nie dodawałam jeżyn do ciasta, także nie miałam żadnych oczekiwań. Zazwyczaj, jak się ich nie ma pojawia się miła niespodzianka.




składniki:

  • 8 łyżek masła 
  • 1 szklanka cukru brązowego (może być biały)
  • 1 jajko 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej (może być zwykła)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki jeżyn (użyłam mrożonych)

1. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować 2 łyżkami masła (dno dosyć grubą warstwą), następnie na masło wyłożyć 1/2 szklanki cukru i obtoczyć całą foremkę (zostawić cukier równo rozłożony na dnie). 

2. Następnie wysypać jeżyny uprzednio (rozmrożone), umyte i osuszone. 

3. Pozostałe 6 łyżek masła utrzeć z pozostałą 1/2 szklanki cukru na puszystą masę, pod koniec dodać jajko i cukier waniliowy i dokładnie połączyć. 

4. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę, sól i proszek do pieczenia. 

5. Cały czas miksując masę maślaną dodawać w kilku partiach na zmianę mieszankę mąki na przemian z mlekiem. 

6. Ciasto wyłożyć na przygotowane w formie jeżyny.

Sok z jeżyn lubi wyciekać do piekarnika, więc można formę zabezpieczyć od dołu folia aluminiową.


Piec w temperaturze 175 C ok. 40-50 min do suchego patyczka.

Upieczone ciasto należy wyjąć z piekarnika, ostudzić. Następnie do blaszki przyłożyć talerz i odwrócić tak aby owoce owoce były na górze.

mniam niam niam:)


a propos pysznego, odwróconego ciasta z ananasem, o którym wspominacie w komentarzach - coś dla fanów Gotowych na wszystko;)

26 komentarzy:

  1. jeżyny, smak wakacji :) pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z herbatą o zapachu lata:) ciasto na talerzyku z fiołkami... odpłynęłam:)

      Usuń
  2. Uwielbiam odwrócone ciasta, a najbardziej tzw. brazylijskie, czyli z ananasem i wisienkami. A Twoje prezentuje się co najmniej smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) jeżyny tak śmiesznie chrupią więc są doznania dźwiękowe jeszcze.

      Usuń
  3. rewelacyjnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam takie z ananasem :) pycha, takie słodziutkie jest ;) Bardzo mi sie podoba Twój pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też je lubię, najbardziej podoba mi się w wykonaniu Gabrielle;)

      Usuń
  5. w takim cieśnie nie ma co zmienić, też mam podobny przepis ale z malinami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. maliny wprost uwielbiam! :) pozdrawiam!

      Usuń
  6. aż mi tu latem zapachniało ...
    wygląda pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja z odwroconych znam tylko tarte Tatin (najbardziej tradycyjna z skaramellizowanymi jablkami i maslem....bardzo niedietetyczna). Pierwszy raz widze, ze mozna tez z innymi owocami. Jezyny bardzo lubie. Latem u nas na wsi troche ich rosnie dziko... Musze wyprobowac twoj przepis jak znow beda :)
    Nika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zazdroszczę tych dzikich jeżyn:) pozdrawiam!

      Usuń
  8. Przepis świetny i ciasto wygląda smakowicie, zwłaszcza że z dodatkiem jeżyn, których nie jadłam hohohoho chyba kilka lat :( Nie wiedzialam, że można dostać mrożone...Będę musiała się dzisiaj rozejrzeć po sklepie- oczywiście w przerwie na polowanie na Pana z torebką :D
    A odnośnie filmiku- GAbrielle wymiata! Ubawiłam się :D
    A dziś piąteczek! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie w sklepie dostaniesz mrożone wszystko:) strach jest. Udanego weekendu:)

      Usuń
  9. cudowne!:) pysznie owocowe i przypominające smak lata:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto super i przepis tez prosty:-) Zrobiłam z porzeczkami, które bardzo lubię, też fajnie smakuje :-) I koniecznie trzeba zabezpieczyć jakoś tortownicę przed wyciekaniem soku, ja miałam siwy dym w kuchni, ale ciasto nie ucierpiało :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brawa za kreatywność! Najlepszy pomysł na siwy dym. A tak serio, to trzeba zabezpieczyć tortownicę, a pomysł na porzeczki ekstra.

      Usuń
    2. A! i jeszcze chciałam powiedzieć, że cukier taki normalny brązowy zmieszałam z muscavado - bo zabrakło, nie wiem, nie znam się ale smakowało dobrze :-)

      Usuń
  11. Ciasto wygląda smakowicie a jeżyny przywołują wspomnienie lata :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny pomysł, na pewno pyszny! Gotowe na wszystko to rewelacyjny serial!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam Cię za ten filmik :)
    A ciasto wygląda przepysznie. Moja babcia robi bardzo podobne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz. Bardzo lubię je czytać! ♥